vilka val är det i bolån

Att köpa ett hus eller refinansiering, innebär att du måste ansöka om en inteckning, eller lån på huset. Det finns många olika former av lån som finns, men att välja rätt man kan vara mer än lite svårt – eftersom så mycket pengar vilar på det valet. Här är några tips som hjälper dig att göra det rätt beslut.

vet villkoren och typer

Detta en sak kan definitivt spara lite pengar. Genom att förstå hur bolån fungerar, och vilka typer finns tillgängliga, kan du undvika en massa misstag och extra kostnader. Det skulle också vara värt mödan att lära sig om bedrägerier som finns där ute, och hur man känner igen dem, eftersom de verkar vara på uppgång.

traditionella typer av inteckningar

Samtliga inteckningar kommer i princip komma i den ena eller andra av dessa former. De kommer att vara antingen en fast ränta inteckning, eller en justerbar ränta inteckning. Om de är fast ränta, då, som namnet antyder, är den ränta som och så är de betalningar. De kommer att förbli detsamma för livet i inteckning. I tider av en instabil ekonomi, är detta den bättre av de två.

Justerbar ränta inteckning är en som “justerar” med i tiden. Generellt har en fast ränta del, ofta 3,5,7 år eller mer, och sedan blir justerbar – förändras periodvis enligt ekonomin. Detta innebär att din betalning ändras varje period, oavsett om det är årlig eller månatlig. När ekonomin är god, är detta den billigare väg att gå, och används ofta för att få ett större hus än vad man normalt skulle ha råd. I tuffa ekonomiska tider, dock kan din betalning fördubblas.

andra typer av inteckningar

Nyligen har en hel del “nya” typer av inteckningar vuxit upp. Dessa tilltalar olika grupper av människor i olika situationer, och tillgodoser ofta till deras behov – men mer ofta till deras önskemål, och ge dem produkter som inte är i deras intresse.

Det första exemplet på dessa är 125% inteckning. Visst, gör det möjligt för låntagaren att konsolidera skulder och köpa ett större hus. Å andra sidan, många som nyligen har använt denna nya produkt, plötsligt upptäcker att de har negativt eget kapital på deras hus, och att det kommer att ta år bara för att gå jämnt.

En annan typ är den ränta endast inteckning. Medan låta bra, är dess värde ifrågasättas. Med många människor som har justerbar ränta inteckningar och detta alternativ, när deras priser blir justerbar – priset är baserat på den skyldig huvudmannen, och efter många år – det kommer fortfarande att vara 100%, eller i närheten av det!

Slutligen finns det de 40 och 50-åriga hypotekslån. Att få möjligheten att kraftigt minska betalningen, folk handlar faktiskt upp att tacka för mycket – mycket mer. Glömmer att den största glädjen av skuld är att bli av med det, sätter de sig upp för att vara i skuld för evigt. Det vore klokare att köpa en lite mindre hus, till en rimlig kostnad, och sedan vara fri från skuld för att njuta av livet skuldfri – senare.