vikande bostadsmarknaden inställd att påverka inteckningar långivare

En krympande hus marknaden i Storbritannien kunde sträcka den finansiella situationen för vissa bolåneinstitut enligt kreditvärdighet byrå, Fitch.

Deras forskning har avslöjat att den brittiska bostadsmarknaden är inställd på att se trenden av lägre priser fortsätter, men att de inte förväntar sig att se en kollaps av huspriser.

Direktör för Fitchs London-baserade kreditinstitut Koncernen, Alexander Birry, varnade för att en vikande bostadsmarknad kunde placera lagt press på brittiska bolåneinstitut som kan se en nedgradering av sina kreditbetyg, vilket gör det dyrare för dem att låna på penningmarknaden. Dock är en omfördelning handling av marknaden sannolikt att erbjuda möjligheter till dem som har bäst tillgång till finansiering.

Birry sade, “Betyg åtgärder kan uppstå om en långivare visar mer sårbarhet för en vikande bostadsmarknad än vad som nu förutses. I synnerhet representerar prestanda hos vissa icke överensstämmande bostadslån i en svårare marknad en viktig osäkerhet. ”

Bankerna är inställda på att få det allt svårare att erbjuda konkurrenskraftiga bolåneräntor om de tvingas att spendera mer pengar på sin upplåning, vilket i sin tur kommer att förvärra klämma på kredit, men nedgraderingar förväntas inte över hela linjen från brittiska långivare.

Alliance och Leicester har meddelat om, att de är inställda på att sluta skriva den stora majoriteten av nya bolån efter att de drabbats av förluster på £ 150 miljoner kronor till följd av en ny kreditåtstramning. Deras aktier drabbades också med en rapporterad minskning med 2,5 procent till rekordlåga 479,5 pence.

Långivaren avslöjade också att de skulle avsluta erbjudandet om 125 procent inteckningar som en följd av de fallande bostadspriserna lämnar många låntagare som förlitat sig på deras hus värde ökar, står inför ekonomiska svårigheter.

De paket som oftast såg en inteckning med ett lån till ett värde av 95 procent, med ytterligare 30 procent som ett personligt lån hade övergivits eftersom “Alliance och Leicester är en försiktig och ansvarsfull långivare, med PlusMortgage framgångsrikt rikta högkvalitativa sökande “enligt deras talesman, Stephen Leonard.

På andra håll på kontinenten den försvagade irländska bostadsmarknaden har också påverkat deras bolåneinstitut som irländska banker är mer utsatta för fastigheter än de flesta andra i Västeuropa. Detta har gjort dem mottagliga för några betydande svagheter i sektorn. Fitch analytiker Matthew Taylor varnade, “Om den irländska ekonomin uppnår en mjuklandning, vilket vi anser vara de sannolika scenariot, då de flesta irländska institutioner bör kunna stiga till utmaningen utan att behöva rating åtgärder. I fallet med en mer allvarlig nedgång i den ekonomiska tillväxten, kan ett bredare spektrum av betyg åtgärder på irländska banker krävas. ”

I Spanien fastighetspriserna fallit dramatiskt efter en bostadsboomen under de senaste åren. Detta har lämnat bolåneinstitut särskilt svag när bankerna har ökat sin exponering mot fastigheter. Dock har Fitch konstaterade att de ser mer press faller på några av de sparbanker, snarare än de större, mer expansiva långivare.