vem vinner med FHA nya hypotekslån försäkring

HUD aviserade förändringar idag till FHA inteckning försäkringspremier, effektiv med fallet tilldelade eller låneansökningar tas på eller efter oktober 4, 2010. Från och med oktober kommer FHA sänker sin upfront premie försäkringar för hypotekslån (utom för revers inteckningar eller HECM s) och samtidigt öka den årliga premien, som samlas på månadsbasis. Denna förändring kommer att påverka inköp och refinansiera transaktioner, inklusive FHA-till-FHA effektivisera refinansiera lån. Hawaiian Homelands § 247 lån påverkas inte av dessa förändringar.

Den nya upfront bidragsbelopp, som normalt finansieras genom transaktionen kommer att vara 1%, en minskning från 2,25%. De årliga bidragen, vilka betalas månadsvis, kommer att vara 85 bps eller 0,85% för lån belopp lika med eller mindre än 95% av värdet på fastigheten och 90 bps eller 0,9% för lån som överstiger 95% LTV för de flesta lån.

Den årliga premien, återigen betalas månadsvis, för det gäller mindre än eller lika med 15 år är oförändrad, och är fortfarande 25 bps eller 0,25% för lån som är större än 90% av värdet på fastigheten. För lån med viseringar på 90% eller mindre, det finns ingen årlig eller månatlig inteckning försäkringspremie.

Ok, men vad betyder allt detta betyder. Det korta svaret är, det är nu billigare att få en FHA programmet lån eller amorteringar, men den månatliga bostäder bekostnad kommer att öka vilket gör det svårare att kvalificera sig. Uppenbara marknaden och industri förhållandena har satt press på dessa organ att tygla sina förluster och bemöta deras oro genom politisk förändring. Men det största bekymret för husägare och köpare hem borde vara varför dessa förändringar?

För närvarande den årliga hypotekslån försäkringspremie är 55 bps eller 0,55% av det ursprungliga lånebeloppet. Denna premie betalas vanligtvis under loppet av året genom 12 månatliga betalningar. Till exempel skulle ett lånebelopp på $ 200.000 har en årlig premie på $ 1,100.00, (200.000 multiplicerat med 0,0055) eller $ 91,67 per månad. Denna betalning läggs till den månatliga bostäder bekostnad när inteckning företag beräknar för saken av kvalifikationer. Din inteckning ränta, är huvudman, försäkringar, fastighetsskatt, och avbetalning försäkring summeras för din totala bostäder bekostnad. Detta antal, delat med din bruttoinkomst, kallas av inteckning proffs som din “Front End” skuldkvoten. Din “Back End” ratio lägger dina övriga utgifter som bil betalningar, kreditkort, etc. Dessa två siffror är vad inteckning industrin använder för att få inkomst examen, men jag avvika.

De förändringar som börjar 4 oktober kommer att innebära att de flesta bostadsköpare och FHA refinansiera sökande kommer att se en ökning av sina månatliga bostadskostnaden. Så att illustrera med vårt tidigare exempel, som en gång var en $ 91,67 premiebetalning nu kommer, för de flesta sökande, en $ 150,00 månatlig premie betalning ($ 200.000 multiplicerat med 0,009 = $ 1,800.00 delat med 12 månader). Nu för de flesta första gången hem köpare över hela landet, är det ett litet pris att betala för en egen bostad.

Om du bor i Hawaii, som jag gör, räknar med att dubbla eller tom tredubbla den siffran baseras på genomsnittliga bostadspriserna i högkostnadsområden. Oavsett vilket område du är ute efter att köpa ett hem, är det ändå en ökning jämfört med 60%, som är betydande!
Men det finns en baksida på allt detta. Den Upfront Mortgage Insurance Premium (ja, det finns två!) Håller minskade från 2,25% till 1%. Att gå tillbaka till vårt exempel, för en FHA lån, med ett basbelopp på $ 200.000, skulle din totala lånebeloppet vara riktigt $ 204,500 ($ 200,000 multiplicerad med 2,25% läggas till basen lånebeloppet. Skillnaden, $ 4,500.00, är ??den avgift som tas ut av FHA närvarande för att göra lånet. Förändringarna börjar i oktober minska denna avgift till 1%, vilket sparar husägare i detta exempel $ 2,500.00 på balansdagen.

För att fortsätta vår titt på de nya FHA förändringar inteckning programmet, måste vi slutföra matematik. Inte alla vet detta, men FHA riktlinjer diktera att de årliga inteckning försäkringspremier fortsätta i fem år eller tills inteckning i fastigheten når 78% lån till värde, vilket som är störst! 5 år är ett minimum termen för detta månatliga bostäder bekostnad.

Nu går tillbaka till vårt exempel igen. Vår första gången hem köpare sparade $ 2,500.00 på deras Upfront Mortgage Insurance Premium genom att köpa sin egendom efter oktober 4, 2010. Den ökade månatliga erlagd premie beräknar dock att $ 58,33 öka varje månad. Om vi ??tar den siffran och multiplicera det med 60 månader, får vi en slutsumma av $ 3,499.80. Det är nästan $ 1.000 mer än husägare skulle ha betalat om de köpte sitt hem i september. Och om de måste betala denna premie försäkringar för hypotekslån för mer än 5 år, och du vet.

Så vem vinner? Konsumenten gör verkligen inte.