varför stiger bolåneräntor och faller

Den som söker efter en inteckning för att köpa ett nytt hus eller refinansiera befintliga lån är mycket medveten om att räntorna på bolån stiger och faller snabbt – ibland flera gånger om dagen. Men få människor som inte är intimt involverade i bostadsmarknaden förstår exakt vad det är som flyttar bolåneräntor. Det finns en väldigt bra anledning till det – bolåneräntor stiga och falla baserad på en otroligt komplex serie av relationer mellan ett stort antal faktorer. Dessa faktorer inkluderar marknaden, Fed, de räntor som bankerna att låna ut pengar till varandra – även hur villiga Mr och Mrs John Q. Public är att spendera sina pengar.

Det har varit hela böcker skrivna om hur bolåneräntor beslutas, så en omfattande förklaring långt utanför ramen för ett kort stycke skriver, men denna artikel kommer att försöka ge åtminstone en bred översikt av grunderna.

en enkel förklaring av inteckning investeringar

Innan du kan förstå varför bolåneräntor uppgång och fall, måste du förstå bolånemarknaden och hur inteckningar är investeringar. Om du är ett hem köpare, du tittar inte på din inteckning som en investering, men den person som finansierar transaktionen (den ena lägger upp pengar för att låna ut till dig) är att se det som just detta. I mycket enkla ordalag med mycket enkel ränta, om en långivare ger dig $ 100.000 hos 6 procent årlig ränta, gör långivaren $ 6.000 år på denna investering. Det gör din inteckning en värdefull investering.

Så länge som långivaren är den enda som vill att investeringar – eller den enda villiga att låna ut pengar – han eller hon kan ganska mycket namn räntan. Men om det finns flera andra investerare som vill att din inteckning, kommer att räntan går ner när de tävlar för att få ditt företag. Om att räntan går för lågt, kommer dock investerare att vända sig till andra investeringar som betalar en högre avkastning. Om, till exempel, kommer du tillbaka till långivaren och säga att ett annat företag kommer att låna ut pengar till 4 procents ränta, och långivaren vet att han eller hon kan göra $ 4500 per år investerar som $ 100.000 i ett lager, han eller hon skulle vara dumt att erbjuda dig inteckning på 3,5 procent ränta.

Föreställ dig nu det motsatta situationen. En långivare har $ 100.000 till låna ut, och tre bostadsköpare som vill låna den. Ju fler bostadsköpare det finns, desto mer sannolikt är det att långivaren kan få en högre ränta – och en högre avkastning för pengarna. Fler investerare lika lägre räntor. Fler bostadsköpare lika högre räntor. Emellertid är det omvända också sant. Ju lägre räntorna faller, desto färre människor är villiga att låna ut pengar. Ju högre räntorna stiger, desto färre människor är villiga att betala räntor och låna pengar.

Som ni kan se från och med den enkla förklaringen, det finns flera faktorer som påverkar graden räntekostnader. De innefattar:

• Mängd avkastning förväntas av investerare
• ränta som bostadsköpare är villiga att betala
• Antal bostadsköpare på marknaden
• Antal investerare på marknaden

Men även de få faktorer som påverkas av andra faktorer som kliver utanför bostadsmarknaden. Förväntningarna hos investerarna, till exempel, kan påverkas av tillgången på andra investeringar med högre avkastning. Om en investerare kan tjäna mer pengar att investera i sidfläsk fläsk, det finns mindre pengar tillgängliga på bolånemarknaden och räntorna kommer att stiga.

vad är räntor baserade på?

Naturligtvis sitter banker och långivare inte ner och göra allt som matte själv. Istället bolåneräntor oftast knuten till någon specifik annan investeringstakt. En populär index är räntan på amerikanska statsobligationer. Inteckning ränta kommer inte att vara samma ränta som för, säg, en 10 år statsobligation. Istället kommer det att bli “låst” till denna kurs, bort med några procentenheter. Generellt, eftersom statsobligationer är garanterade att återbetalas och bolån inte kommer räntorna på bolån bli högre för att kompensera för den högre risken.

Medan det finns ett samband mellan bolåneräntorna och andra marknadsräntor, är det inte en en-för-en lockstep takt. Om Treasury stiger 1,5 procent, det finns en chans att boräntorna kommer att stiga – men ökningen kommer inte vara exakt samma.

I allmänhet är det svårt att förutsäga exakt vad bolåneräntor kommer att göra. Det bästa alternativet för att spåra bolåneräntorna är att regelbundet kontrollera en online-kalkylator bolåneräntan för ditt område för att hitta de bästa bolåneräntorna på önskad plats.