varför låga räntor är dåligt

Vid långa låga orsakar den globala ekonomin överhettas och över-investera, producerar världen mer än den förbrukar och oundvikligen priserna kommer att dramatiskt minska. Fallande priser skapar en ond cirkel av lägre förbrukning, lägre lönsamhet i företagen, misslyckanden bank som orsakas av nödlidande lån, och högre arbetslöshet. Ekonomer kallar denna deflation.

Vad är deflation?

Deflation är en negativ inflation. Prisfall ger dollarn innehavare starka incitament att spara istället konsumera eller investera.

Fördjupningar utvecklas vanligtvis från deflation. I vår fractional reserve systemet, bankerna skapar magiskt pengar när de skapar lån liggare. När du sätter in $ 1000 i Wells Fargo på 3%, kan din bank vända och lån $ 10.000 (10 gånger den kontanta behållning krav) på 24% i form av ett kreditkort lån. När gäldenärer börja försumliga på löften att betala, kan det leda till ytterligare krediter kompression, orsakar massiva bankfallissemang, och skapa deflation. Som tillgångspriserna sjunker för underliggande säkerheter för lån, banker typiska se en ökning av sina nödlidande låneportföljer.

kan du inte skriva ut helt enkelt pengar för att förhindra deflation?

Inte nödvändigtvis. Skriva överdriven pengar nedvärderar valuta och orsakar importpriserna öka utan en motsvarande ökning av exportpriserna. Även när räntorna slog noll, kommer konsumenter och företag lånar inte om de inte förväntar sig att tjäna vinster eller löner som överstiger räntan på lånet.

Fed stimulerar ekonomin genom kreditexpansion. För att öka penningmängden, till Fed Open Market Committee (FOMC) köper tillgångar (såsom amerikanska statsobligationer) från bankerna öka sin likviditet. Teoretiskt bör bankerna kunna snabbstarta ekonomin genom att öka sina lån till konsumenter och företag. Som framgår av 2010 och 2011, innebär utlåningen inte nödvändigtvis öka under en finansiell kris eftersom 1) bankerna fokusera på att eliminera sina nödlidande portföljer 2) lån behörighet faller som konsument och företag kredit och minskar inkomst och 3) att efterfrågan på lån från konsumenter och företag minskar.

I över ett decennium, höll FOMC räntorna på historiskt låga nivåer med alla indikatorer signalerar låg inflation. Trots rekordnivåer kreditexpansion, körde lågavlönad arbetskraft från länder som Bangladesh, Vietnam och Mexiko ned importpriserna och hålls inflationen i schack. Genom moderna framsteg inom tillverkning och logistik, globala företag har nu obegränsad tillgång till $ 4/day arbetskraft runt om i världen. Med andra ord, globala löne deflationstryck lurade Fed att tro att vi upplever en låg inflation.

Som en följd av FOMC: s beslut att upprätthålla långa räntorna, denna “lätta pengar” ledde till tillgångspriserna övervärderingar i både den amerikanska aktie-och fastighetsmarknaderna. Asset pris hyperinflation (som hävdas i tidigare bloggar) resulterade från globala obalanser i handeln med USA som kör massiva underskott och Kina kör balansöverskotten. Som konsumtionen i Amerika minskar på grund av ekonomiska bekymmer (särskilt för pensionärer) och sammandragningar arbetskraft, kommer de fackliga klyftorna fortsätter att vidgas om dollarn faller jämförande till USA: s handelspartner. Som ett resultat av dessa underskott handelsbalansen, underblåst de resulterande utländskt kapitalinflöde hausse trenden i den amerikanska aktiemarknaden under de senaste tjugo åren. Tyvärr måste det som går upp kommer ner.

Den globala ekonomin kommer snart in en deflation-inducerad depression liknar vad Japan har upplevt sedan 1990. Teknisk analys av Dow Jones (i diagrammet på min blogg på zempower.com/archives/330) visar en historisk “M” mönster som kallas “Kiss Goodbye” som prognoserna för kommande av en enorm marknad krasch. Jag förutspår att Dow Jones kommer att krascha till 5.000 under 2011 eller 2012. Tyvärr kommer miljontals amerikaner förlorar sitt pensionssparande hölls i 401 (k) s och fonder. Regeringarna kommer att försöka få fart på ekonomin genom finanspolitiska stimulanser, men den här gången de handbojor av ohållbara statsskulder.

Även om finans-och penningpolitiska stimulanser kommer till undsättning under denna krasch, kommer resultatet att bli en ännu större bubbla som kommer att krascha hårdare i framtiden. I vissa länder kan köra pressen valutan utskrift för att bekämpa deflation orsaka möjligheter hyperinflation liknande den som inträffade i Indonesien efter 1997 Asian bankkrisen.