varför inte vi får det bästa erbjudandet på vårt bostadslån

Australiens bostadslån marknaden är mer konkurrensutsatt i dag än någonsin tidigare, och ändå tusentals australier har varit i samma lån i åratal utan att någonsin jämföra sina nuvarande lån med andra produkter. Om en bensinstation på vägen från vår vanliga plats för köpet har bränsle 0.05c billigare skulle vi tveka att byta drivmedelsleverantörer? Förmodligen inte, men sedan köpa bensin är inte samma sak som att byta vårt bolån.

Så vad är det som håller oss med en långivare när det finns naturligtvis billigare produkter tillgängliga Några av anledningarna kan vara?:
– Vårt hem är oftast vår största tillgång och vårt bostadslån vårt största ansvar, så även om vi kanske vet att vi kan få ett bättre avtal, känslomässigt vi fruktar förändring
– Det är förvånande hur ofta vi får vår ursprungliga lånet genom långivaren “Vi har alltid varit med” eller “min familj alltid har bankas det” eller “min syster / moster / vän arbetade där” och i avsaknad av en känd kontakt med en viss långivare vi inte kan känna kapabla eller kunniga nog för att fatta ett välgrundat beslut
– Refinansiering ditt bostadslån medför kostnader, så eventuella Besparingarna kan ätas upp i omställningskostnader
– Vi får veta att vi kan & bör anlita en bättre affär, men det kräver pappersarbete och tid och vi aldrig verkar komma runt det

Så vad är de potentiella fördelarna med att hitta ett billigare bostadslån?

The Smiths är skyldig närvarande $ 250.000 på sina bostadslån på 7,74% ränta, de betala $ 1,912.77 per månad för sina lån. Det kommer att ta 24 år att betala av och kostar $ 300,876.81 i ränta.

The Smiths shoppa runt och hitta ett lån på 7,44% ränta. Det kommer att kosta dem $ 2.000 till byta till det nya lånet. Om de upprätthålla betalningar på $ 1,912.77 per månad, kommer de att betala av sina lån i 22 år och 11 månader och betala $ 273,263.56 i ränta.

Så en ränteförändring på 0,30% har sparat $ 27,604.25 i ränta efter omställningskostnader och Smiths äger sitt hem nästan två år tidigare utan att öka sina återbetalningar.

En 0,3% besparing på räntan är inte ovanligt, det är faktiskt ganska vanligt att åstadkomma en 0,5% besparing eller above.If vårt hem är vår största tillgång och vårt bostadslån vår största labilitet, ligger trygghet i att öka det egna kapitalet som vi äger i vårt hem så fort som möjligt.

Med andra ord, ju snabbare vi betala av våra lån desto bättre vi är.

Ju mindre vi betalar i ränta, desto mer principen vi minska.

Om vi ??använder en Mortgage Broker som har tillgång till flera långivare vi har ett större utbud av produkter än att hantera en enda långivare. I NSW är det olagligt för en Mortgage Broker att refinansiera dig till ett lån som inte har någon fördel över dina gamla lån. Denna process är känd som “spottar” och ådrar stränga straff för alla mäklare som bedriver denna oärliga metoder. Använda en mäklare som är en MFAA medlem bör se till att mäklaren följer en hög standard. Att se mäklaren är medlem av Credit Ombudsman Service Limited ger dig ett enkelt allé av klagomål om du inte tror att du har behandlats rättvist i era kontakter.

Kostnaden för att byta ett lån ska alltid vägas mot nyttan. I detta sunt förnuft borde råda. Om det kostar $ 1.500 till spara $ 30.000 vi behöver inte vara Einstein för att uppfatta förmånen. Men om det kommer att kosta $ 3.000 till spara $ 4000 är det förmodligen inte värt den tid och ansträngning för att ändra. Se till att din mäklare tydligt förklarar vad dina kostnader och fördelar kommer att bli.

Mortgage Brokers betalas av långivare för att införa lån, de flesta mäklare besöker dig i ditt hem, fylla i ansökan för dig och i allmänhet göra processen så enkel som möjligt för dig. Efter alla mäklare inte får betalt om lånet inte går igenom.

De flesta inteckning mäklare är glad att träffa dig att granska din låneportfölj och kan berätta för dig inom en timme om det är en fördel för dig i refinansiering. Om det finns tillräckligt med nytta, refinansiera, om inte stanna där du är.

Det enda du kan förlora är år av dina lån!