Varför har en annan regering planerar att stoppa avskärmning misslyckades

Regeringen, sedan finanskrisen började, har erbjudit ett befängt program avskärmning hjälp efter varandra i en blind försök att hålla fastighetsägare i sina hem. Hela tiden har samma banker och företag som hjälpte satt bolånemarknaden upp för misslyckande getts väsentligen fria handouts från kongressen.

Den senaste regeringen misslyckande att bli upptäckt är Fannie Mae HomeSaver Advance program, som inleddes över ett år sedan i februari 2008. Den geniala plan var att låta service företag för att ge husägare i finansiella svårigheter och inför avskärmning ett personligt lån. Tanken var att ge husägare en kredit som de kunde utnyttja för att betala sina lån tills de var tillbaka på fötter ekonomiskt.

Förhoppningsvis, de flesta människor vid det här laget inse att ett problem som orsakas av för mycket kredit och för lite inkomster inte kan lösas med mer kredit och ett oförändrat resultat. Men detta var tillvägagångssättet som Fannie Mae inlett för att hjälpa låntagare i standard på sina bolån.

Nu när Fannie Mae och Freddie Mac har blivit regeringen köra företag, kostar den misslyckade sådana program amerikanska medborgare direkt, eftersom de tillhandahåller en del av medlen för att rädda dessa företag och hålla regeringen avskärmning biståndsinsatser går. Och precis som med ett antal av de andra statliga lösningar för avskärmning, har Fannie Mae HomeSaver Advance varit en katastrof.

Nära 70% av de personliga lån genom programmet redefaulting, sätta husägare tillbaka i avskärmning. Den enda skillnaden nu är att de har ännu mer skuld till standard på, och den amerikanska regeringen har ännu mer Fannie Mae skuld i sin balansräkning.

Det verkar som att, med varje ny misslyckande av ett program för att hjälpa husägare i avskärmning, det amerikanska folket har mer av sina pengar tas från dem att ge ytterligare medel till de företag eller organisationer som erbjuder de konkursmässiga programmen. Och medan alla dessa program har godartade-klingande namn, de erbjuder lite mer än en falsk känsla av trygghet till låntagare som senare faller tillbaka i avskärmning.

Efter misslyckandet av detta program, har Fannie Mae börjat flytta sina resurser i riktning mot program inteckning ändring, istället för att omfatta personliga lån till avskärmning offer. Om regeringens tidigare modifiering siffror är någon indikation, kommer detta drag resultera i ytterligare 10-20% av husägare som får stöd.

Naturligtvis ger detta ändå 50-60% av villaägare som får statligt understödda eller garanterade modifiering program tillbaka i avskärmning inom sex månader. Men det är åtminstone inte en 70% redefault ränta, som med HomeSaver Advance programmet.

Kanske, om regeringen kommer upp med tillräckligt många program avskärmning bistånd, kommer det äntligen träffa på en som gör att låntagare som har råd att betala sina lån gör det, och gör att villaägare som inte kan hålla sina hem inte blir en enorm dra på bostadsmarknaden eller ekonomin i allmänhet. Jag är tveksam till detta resultat, dock.

Istället politikerna verkar tro att de kan köra bolånemarknaderna bättre än någon annan, trots att 50-70% redefault priser, anslå mer än 300 miljarder hjälpa en enskild husägare, decrying “frysta” kreditmarknaderna samtidigt införa nya gränser för konsumentkrediter , och tar resurser från produktiva konsumenter att stötta konkurs branscher och företag.

Men vem vet? Kanske en släkting handfull experter vet mer om ekonomi än alla övriga tillsammans med oss.