Varför förkvalificerades för ett hypotekslån

Förr i tiden var det lätt att ansöka om och få ett bolån. Långivare var öppna för underhållande låneansökningar som visade inga kontrollerbara inkomster och som kunde ha varit ganska riskabla investeringar. Som lånemarknaden skärptes betydligt under de senaste åren, har prequalifying för en inteckning blivit en nödvändighet. Själva processen är ganska enkel. Sökande kontakta en valfri långivare och diskutera de olika bolån tillgängliga. Sökanden ger då mycket grundläggande information avseende skulder, inkomster, skulder och erbjuder även tillstånd för långivaren att dra en kreditupplysning. När alla data är tillgängliga för långivaren, bestämmer banken hur mycket pengar de skulle vara villiga att låna ut till en sådan låntagare.

Det är viktigt att inse att prequalifying för en inteckning är inte detsamma som ansöker om det. Istället är det helt enkelt presenterar en grov skiss av en sökandes ekonomiska fakta för underwriting avdelningen för utvärdering och utifrån de givna omständigheterna, försäkringsgivare utforma en grov belopp de är villiga att investera i denna konsument. Bankerna tar inte ut några up front avgifter för prequalifying låntagare och istället ge dem ett dokument som anger att konsumenten är en seriös köpare som har stöd av en bank. Detta förklarar – delvis – varför prequalifying för en inteckning är en utmärkt idé.

Blivande hem säljare ser en banks prekvalificering brev som en garanti för att de har att göra med en potentiell köpare som är seriös om transaktionen. Detta garanterar nästan att fastighetsaffär inte kommer att misslyckas på grund av bristande finansiering. Märk väl, är en prekvalificering inte en garanti för ett lån, men det är mer av en sannolikhet att banken – baserat på den information de fick – fastställer att konsumenten är en lämplig kreditrisk och är villig att låna ut en viss mängd pengar. Dessutom bestämmer den en spendera lock för konsumenten. Detta sätter också säljare till mods, eftersom det bara ger förkvalificerad köpare som faktiskt har råd med lånet som behövs för att deras dörrar.

En säljare som jobbar med ett antal potentiella erbjudanden för ett hem kommer att vara noga med att välja den blivande köpare som ser ut som han / hon kommer att vara en del av en enkel fastighetstransaktion. Visst, i vissa fall en köpare skulle acceptera erbjudandet från en köpare som inte förkvalificerades med en långivare, men är villig att betala mer än det begärda priset, i de flesta fall, dock, vaktmästarna prekvalificering en blivande köparen till framsida linje. Vad är mer, har den potential att sätta både köpare och säljare i en mer gynnsam förhandling.

Långivare uppskattar att arbeta med köpare som i förhand valts eftersom det hjälper dem att redan etablera en fil på blivande låntagare, och affären – när han / hon finner en fastighet som passar – kan gå snabbt. I själva verket med en prekvalificering, kan fastigheter köpare faktiskt i förväg bestämma en lämplig sista dagen och göra den till en del av den fastighetstransaktion.