Varför en egen certifiering inteckning

UK arbetsmönster är föränderlig och flera inkomstkällor är allt vanligare. Datamonitor uppskattar omkring 6 miljoner människor är i sysselsättning olika lämpade för Self-cert och prognoser 4,7% tillväxt per år till 2009.

Kunderna kan delas in i tre kategorier som hjälper fastställa omständigheterna när själva certifieringen kan väl vara rätt alternativ. Egenföretagare sökande som kanske inte är i besittning av en adekvat historia reviderade räkenskaper och / eller tar mycket av sin inkomst i form av utdelning. Entreprenörer som kan vara på sin första kontrakt med ingen historia av förnyelse, eller kan upphandlande i en bransch / yrke utanför deras tidigare erfarenheter och sysselsatta sökande kan åberopa bonus eller provision, har kapitalinkomster, inklusive buy-to-let fastigheter; och de kan ha andra inkomstkällor, såsom betalning av underhåll.

Men det är sant att säga att självcertifiering har haft en turbulent och brokig historia, med industrin kommentatorer ifrågasätter huruvida det fanns ett verkligt behov för produkten. Tråget kom 2003, när BBC: s Money Programme luftade på Oktober 28, 2003 framfört anklagelser om vilseledande försäljningsmetoder av självcertifiering bolån. Pressen hade en fältet dag med rubriker som “Birmingham avstänger personal efter BBC probe” från Daily Telegraph, “Mortgage Code Efterlevnad styrelsen att lansera egna cert utredning”, “Regulator för att utreda anklagelser om falska lönefordringar” kommenterade Financial Adviser , medan The Times proklamerade “Self-certifieringen får ett dåligt namn”. Money Marketing tillade vidare “Bankerna droppe egenföretagare-cert”.

Det program som primära krav var att låntagare, med uppmuntran av mäklare och långivare. gjorde överdrivna och uppblåsta påståenden om sina inkomster i syfte att få sin ansökan godkänd och bearbetas. Det påstås också att långivarna inte utföra tillräckliga emissionsgarantier kontroller för att säkerställa att lämpliga utlåning besluten görs.

Financial Services Authority genomfört en undersökning av marknaden. En långivare markerat i programmet tog disciplinära åtgärder mot sina inteckning konsulter med i showen och slutade sälja självcertifiering bolån i sitt kontorsnät. Flera andra långivare bytt produkterbjudanden, medan andra lämnade marknaden helt och hållet.

Financial Services Authority följde upp sin undersökning i november 2005 med en mystery shopping övning. Även om det var allmänt nöjd med sina resultat och i stort sett rensat branschen för någon systematisk orätt, fann det ändå att omkring 5 procent av mellanhänder besöktes var beredda att blåsa den sökandes inkomst. Som ett resultat, fortsätter Financial Services Authority för att se själv certifiering som ett högriskområde produktområde, även om detta nu har mer att göra med att uppmuntra alla parter att vara vaksamma än några specifika brister i branschen eller de produkter företaget erbjuder. Detta backas upp av rådet för Mortgage Långivare svar på den finansiella tjänster Myndigheter rapporten: “Self-cert fortsätter att ge ett användbart alternativ för låntagare som inte passar konventionella inteckning kriterier”.

The Self-Cert historia, hittills, bör ses som ett varnande berättelse för både mäklare och långivare. Om långivare och regimer efterlevnad överensstämmer då möjlighet för tillverkning av siffrorna kommer att försvinna. Perenna oro för mäklare och självcertifiering långivare är hur mycket information de borde begära, måste lämpliga frågor ställas och inkonsekvenser ifrågasättas. Återvänder till en mellanhand för faktisk bevis på inkomst är klart olämpligt och i fall där långivaren blir obekväma med icke verifierade inkomster, bör ärendet avvisas. Försiktighet bör också tas med Fast-track och akta oss för automatisk applådera samtidigt utövar en viss grad av selektivitet.

Men allt detta inom en bransch som verkar i strid med sig själv och en av ytterligheter. Från jaget cert och sub prime marknaden för majoriteten av långivarna något Dickensian tillvägagångssätt fortfarande tillämpar en 3.25 inkomster multipel snarare än en branschstandard överkomliga modellen.