vänta inte för problemfri få dina armar runt villkoren för din inteckning

Är du bland de miljoner amerikanska husägare som finansierade ett hem med en justerbar sats inteckning (ARM) lån? Du är inte ensam. Under de senaste åren, valde miljontals amerikaner dessa lån för att köpa nya hem eller refinansiera sina nuvarande hem. ARM lån står för cirka 24 procent av alla bolån i USA. Men dessa typer av lån inte var det bästa beslutet för varje husägare.

Typiskt, ARM lån erbjuda en lägre fast ränta i de tidiga stadierna av lånet, och sedan justera eller “reset” till en inflation i linje med rådande marknadsvillkor. Detta händer efter en tid godkänts av husägare vid den tidpunkt då lånet är tillverkade oftast en, två, tre, fem eller sju år. Dessa lån kan vara ett bra val för dig om du förväntar dig att gå efter bara några år i hemmet, eller förväntar din inkomst för att klättra kraftigt innan lånet readjusts.

Men om husägare väljer att inte lämna sina hem, inte öka sina inkomster inte lika mycket som förväntat, eller de har stora, oväntade utgifter kommer upp, kan de finna att de inte kan hantera sina högre inteckning betalning. Det är lätt för många ARM husägare att glömma att deras inteckning kommer justera. Och på grund av den rekordnivå på ARM lån under de senaste åren, kan många amerikaner blir överraskad av denna justering inom en mycket snar framtid.

Men du är inte ensam. Tusentals husägare är oroliga för sina ARM lån, och vänder sig till sina långivare eller tredje parts ideella organisationer såsom Homeownership Preservation Foundation för hjälp.

Så om du har en arm inteckning, vad kan du förvänta dig? Och vad kan du göra för att se till att dina betalningar stannar prisvärd? Colleen Hernandez, President och Verkställande direktör av homeownership Preservation Foundation, ger följande råd:

• Hitta din inteckning kontrakt. Ditt kontrakt bör tydligt precisera de villkor under vilka ditt lån kommer att justera, och när att förvänta sig att justeringen.

• Undvik att bli förvånad. Långivare måste informera dig innan dina priser justera och dina betalningar förändras, men detta kan inte ge dig tillräckligt med tid för att anpassa din personliga budget för att möta den högre betalningen. Fråga din långivare uppgifter om när lånet kommer att justera och hur mycket mer du kommer att betala per månad. “Att vara förberedd i god tid för att högre ersättning ökar de alternativ som finns för dig, och kan göra skillnaden mellan att spara ditt hem och förlora det”, säger Hernandez.

• Titta på din budget. När du lär dig hur mycket din betalning kommer att justera, ta en ordentlig titt på hela din ekonomiska bilden. Kan du råd med den här betalningen lätt? Har din situation ändrats för att göra det näst intill omöjligt för dig att undvika uteblivna betalningar?

• Arbeta med din långivare. Om du upptäcker att din nya betalningen är mer än du kan eller vill hantera, eller även om du redan har missat några betalningar, kan du arbeta med din långivare att avgöra vad dina alternativ är. “Trots myter om motsatsen, är det i din långivare bästa intresse att hålla dig i ditt hem,” råder Hernandez. “Din långivare kanske kan hjälpa dig att refinansiera ditt lån, erbjuda en hanterbar återbetalning plan eller engångsbidrag, eller vidta andra åtgärder för att hjälpa dig att fortsätta att göra dina betalningar. Var beredd på att dela information om din ekonomiska situation på ett ärligt , rättframt sätt. Ju mer din långivare vet om din budget, desto fler alternativ han eller hon kan föreslå att hjälpa dig att hålla ditt hem. ”

• Få rådgivning. Om du inte kan eller vill arbeta med din långivare, kan tredje part avskärmning förebyggande rådgivning hjälpa dig att skapa en plan för att lösa dina ekonomiska problem. Leta efter en ideell rådgivning byrå som erbjuder alla sina tjänster utan kostnad-inte bara en engångsföreteelse kostnadsfri konsultation.