väljer en inteckning justerbar ränta vs fast ränta

Vilken typ av inteckning för att välja är en mycket viktig fråga när man köper ett hus. Kommer det vara mer lämpligt att välja en justerbar sats inteckning (ARM) eller en fast ränta inteckning? Många potentiella husägare ställa denna fråga, villig att veta vad de är i för med dessa två alternativ. Det första man måste förstå här är att den typ av inteckning du väljer faktiskt bestämmer upplupna räntebeloppet och den totala storleken på din månatliga inteckning betalningar. Ursprungligen armar erbjuda lägre kostnader, vilket är mycket attraktivt för smarta investerare, men baksidan av detta alternativ är att bolåneräntan är föremål för fluktuationer, vilket introducerar hög grad av osäkerhet. Fast ränta inteckningar, tvärtom, ger hög säkerhet, men är i allmänhet dyrare. Således din situation kommer att avgöra vilken typ av inteckning är mer lämplig för dig, och i denna artikel skall vi försöka ge dig några tips som förhoppningsvis hjälper dig att välja mellan dessa två alternativ.

Armar är ett bra alternativ för villaägare som inte har för avsikt att bo i ett hus under en mycket lång tid: Om bolåneräntorna faller och du inte planerar att bo i huset under en tillräckligt lång period för dem att börja stiga när marknaden förändras, då en ARM kan vara din perfekta valet. Dessutom, eftersom armarna erbjuda lägre priser i det inledande skedet av inteckning perioden, får du en chans att köpa en större och dyrare hus som du skulle ha råd med en generellt dyrare fast ränta inteckning. Dessutom, om du en turen att se bostadsräntorna föll under din inteckning period, då, med en ARM, kan du dra nytta av lägre månadskostnad och spara några av dina pengar.

Utom vapen har också en betydande nackdel, vilket är en möjlighet till bolåneräntor att dramatiskt öka under en kort tidsperiod. För att delvis eliminera de förödande konsekvenserna av stigande bolåneräntan, armar ger livstid mössor, men dessa tak kan ibland nås på så kort som tre år sedan början av din inteckning period.

Fast ränta inteckningar är mycket säkrare, eftersom de inte är beroende av fluktuerande faktorer som inflation eller nuvarande situationen på bostadsmarknaden. Vad som än händer, har du alltid samma månatliga betalningar, vilket ger dig en bättre chans att planera din budget och presenterar mindre överraskningar under dig inteckning period. Fast ränta inteckningar är därför i allmänhet lättare att förstå och är mycket mer stabil än armar.

Men det finns nackdelar i detta alternativ också. Eftersom bolåneräntor är fasta och oberoende av konjunktursvängningar, kommer en låntagare måste refinansiera sitt hem i syfte att dra nytta av sjunkande bolåneräntor, vilket kräver en hel del extra pappersarbete, stänga avgifter, bearbetning avgifter etc. Dessutom fasta bolåneräntor är nästan identiska i alla banker, och därmed en potentiell låntagare kommer inte ha mycket val när du söker efter en långivare.

Nåväl, dessa är i grunden alla de viktigaste fakta. Noggrant bedöma er nuvarande situation innan du gör ett val – du säkert vill få den bästa möjliga.