väljer en inteckning – det är inte alla fasta

Om du är en husägare som vill begränsa effekterna av stigande bolåneräntor bör du se till att du överväga rabatt-priser samt fasta-priser. Även fast ränta inteckningar ge människor säkerhet för betalningen, kan de kanske inte den billigaste kostnaden över livet i inteckning. Särskild försiktighet bör iakttas när det finns en möjlighet att räntan kan börja komma ner under dessa omständigheter att ta ut en tre eller fem års fast ränta inteckning kan vara bortkastade pengar.

Ny forskning från mform.co.uk funnit att per den 26 juli 2007 genomsnittliga verkliga kostnaden för de 10 bästa tvååriga rabatterbjudanden är £ 1,697.04 lägre än den genomsnittliga verkliga kostnaden för de 10 bästa tvååriga fasta erbjudanden – ca £ 70 en månad. En låntagare skulle betala i genomsnitt £ 16,526.16 under två år i en topp 10 rabatt affär jämfört med £ 18,223.20 i en fast del.

Den verkliga kostnaden för de 10 rabatterbjudanden över två år varierar under £ 150.000 lån varierar från £ 12,796.50 till £ 17.694 jämfört med en rad £ 15.095 till £ 18.939 för två-åriga fasta erbjudanden.

Det senaste rådet av bolåneinstitut siffror visar att i maj i år 78 procent av inteckningar var fasta priser som låntagare reagerade på räntehöjningar och hot om mer framöver. Den mform.co.uk forskning kan tyda på att låntagare bör ta en lång hård titt på rabatterade priser.

Specialpriser erbjuder nu bra värde och även göra det möjligt för låntagarna att gynnas om priserna börjar komma ner nästa år som vissa kommentatorer förutspår.

En av de viktigaste drivkrafterna för beslutet om vilken typ av inteckning för att välja bör vara en syn på räntorna. Efter att ha bildat sig en uppfattning om det, bör du använda en webbplats inteckning jämförelse som ser på hela marknaden och ger dig möjlighet att jämföra bolån på den verkliga kostnaden under perioden av inteckning affär.