välgörenhet smälla sub-prime-marknaden

En ledande välgörenhet har kritiserat långivare som levererar säkrade lån till personer med låg kreditvärdighet.

En rådgivningskontor rapporten sade oansvarig utlåning beslut och aggressiva efterskott förvaltning av sub-prime långivare körde den nuvarande ökningen av inteckning efterskott, rättegång och repossessions.

David Harker, vd för Citizens Advice, sade: “Vår forskning tyder på att många blivande villaägare har miss-sålt olämpliga och dyra bostadslån som är dömda att misslyckas från början.”

Rådet hypotekslångivare svarade med att påpeka att låntagare som får hjälp från välgörenhet är mer sannolikt att vara de som har de mer allvarliga kredit problem.

En talesman för gruppen sade: “Den stora majoriteten av bolånekunderna får en hög nivå av hjälp och omsorg från långivare av alla slag, om de hamnar i svårigheter, i enlighet med de regler som fastställts av Financial Services Authority.”

Men Mellanhand Mortgage Långivare Association (IMLA), en grupp som företräder långivarna, är positivt inställd till Citizens Advice.

Peter Williams, verkställande direktör för IMLA, sade: “Vi håller med Citizens Advice att de olika regelverk för första och andra laddning lån har skapat komplikationer.”

När ett lån tas ut kan det vara ett första, andra och tredje laddningen. Om det är den första laddningen betyder lånet företaget är först i raden att hävda det egna kapitalet (oftast låntagare hem) om det finns några brister.

Om långivaren är den andra laddningen de andra inline till hemmet och detta kan avspeglas i ett högre räntor och mer bestraffande åtgärder efter standard.

“Många sub-prime långivare strunta i reglerna om ansvarsfull utlåning genom att bevilja lån när det är klart att låntagaren inte kommer att ha råd att betala tillbaka det från början, sedan blir tufft omedelbart saker går fel,” sade Mr Harker.

Forskning av BBC visade att sub-prime långivare gör över 50% av återtagande order i Storbritannien men bara leverera 6% av inteckningar.

En talesman för Southern Pacific Mortgage Limited, sade: “Siffrorna är baserade på innehav påståenden förhör och är därför inte representativa för den faktiska repossessions som är mycket lägre.”

Secured lån är oftast väljs av dem med dålig kredit historia eftersom långivaren har garantier för att de kommer att kräva ägarna hem om de standard. De är inte bara används för bolån och kan tas ut för många ändamål, men alla säkrade lån behöver tillgångar knutna till dem. Detta säkerställer att långivaren har ett eget kapital och hjälper till att hålla räntan lägre.

Lån utan säkerhet har inte något eget kapital säkras mot dem men detta resulterar i en högre ränta eftersom långivaren inte kan garanteras att de kommer att få objekt att hävda bör låntagaren falla i efterskott. Om en låntagare underlåter att göra betalningar på ett lån utan säkerhet kommer det tenderar att vara domstol.

De med dålig kreditvärdighet finner ofta att de inte erbjuds lån utan säkerhet och därmed ta lån alternativet.