vägleda till equity release

Mycket enkelt, är equity release ett system som gör att äldre villaägare att frigöra några eller alla av värdet (det egna kapitalet) bundna i sin bostadsort. Trots deras obestridliga popularitet, konsumentorganisationen tidningen Which? Har märkesvaror systemen så dyrt och oflexibelt, att endast användas som en sista utväg.

Även om det finns för närvarande mer än 40 varianter av system equity release, alla faller in i den ena eller andra av två breda kategorier – “livstid bolån” och “hem återgång” system. I det förstnämnda, är ägaren erbjuds en inteckning säkrad mot egendom under den tid hans livstid. Detta återbetalas genom att rulla upp alla räntebetalningar som förfaller antingen när ägaren dör eller när fastigheten säljs. Den inteckning kommer med en garanti för att denna återbetalning siffra aldrig kommer att vara större än marknadsvärdet på hemmet och sådana inteckningar livstid är föremål för reglering av Financial Services Authority.

Med ett hem reversion system, säljer husägare del av eller hela sin egendom till ett finansbolag, för en kontant summa eller en livränta, men fortsätter att njuta av livet njutning i sitt hem (eller tills han flyttar ut), mer eller mindre som en hyresfria hyresgäst. När ockupanten dör eller flyttar ut, säljer finansbolaget egenskapen att återvinna sitt utlägg och passerar på eventuella återstående intäkter till ockupanten dödsbo. För närvarande, sådana hem reversion systemen inte är föremål för reglering av Financial Services Authority.

Så, vad är fel med något av dessa system, vilka båda ger äldre husägare en chans att njuta av den stora mängden eget kapital kommer att bindas upp i sitt hem (när de flesta egenskaper sannolikt har fördubblats i värde sedan så sent som den 1990)?

Svaret – som vanligtvis är fallet med alla finansiella tjänster – är att det finns inget alls fel i princip, det är alla ner till detaljerna av kostnad och nytta. Med andra ord, är det absolut nödvändigt att göra de belopp, överväga alla alternativ, och bedöma huruvida det belopp som erbjuds i form av en livstid inteckning eller hem återgång rättvist representerar den nuvarande och framtida värdet av fastigheten. Kritiker har beskrivit de system som “dyrt” på grund av de allmänt “höga” ränta kopplad till livstid inteckningar och allmänt “låga” priser som erbjuds till villaägare i systemen hem reversion.

Men uttrycken “högt” och “låg” är naturligtvis relativ. Konkurrensen med marknaden och spridning av produkter som passar olika behov innebär att “rättvisa” är vad marknaden kommer att hålla.

Med tanke på arten av dessa typer av system, är det vettigt att diskutera något intresse för equity release inte enbart med en betrodd oberoende finansiell rådgivare, men också med medlemmarna i din egen familj. Det är uppenbart att många sådana system påverka några förväntningar ärva “hemmet” att andra familj-medlemmar kan ha. Likaså, (beroende på villkoren i den särskilda ordningen) någon yngre partner, släkting eller vän som kan dela ditt hem med dig i dag kan vara skyldig att finna annan bostad om du dör.

Så, här är vad att minnas om system equity release:

* Lämplig för äldre villaägare som kan ha en hel del eget kapital bundet i sitt hem
* Det finns två typer: Livstid inteckningar och hem system återgång
* Denna typ av lån har lockat en hel del negativ press på grund av höga kostnader, så alltid grundligt undersöka produkten innan du registrerar dig
* Om du registrerar dig till ett equity release system och har vänner eller släktingar som lever med dig, kolla vad deras rättigheter till fastigheten skulle vara när du dör för att de inte är utan tak över huvudet.