vad som avgör din ränta

När du lånar pengar, är en av de viktigaste sakerna att tänka på den ränta du ska betala. Detta är de pengar du betalar till banken i utbyte mot dem låna dig pengar. Det är som en avgift. Du ser aldrig den igen.

Men det är mycket mer. Det bestäms av tre faktorer.

Ett. Federal Reserve diskonteringsräntan.

Den första faktorn, Federal Reserve diskonteringsräntan, har egentligen ingenting att göra med dig. Det är helt utanför din kontroll. Banker och andra instutions utlåning inte bara låna ut pengar. De måste låna dessa pengar från Federal Reserve Banks. Diskonteringsräntan är räntan institutionen betalar Federal Reserve Bank för ett kortfristigt lån. Hastigheten bestäms av styrelsen fo Federal Reserve Banks.

När Fed direktörerna höja eller sänka räntan för att hålla ekonomin friska, nästan alla lån speglar småningom dessa förändringar. Diskonteringsräntan har en direkt inverkan på den basränta som är laddat kommersiella kunder med hög kreditvärdighet.

2. Din kredit rapport och värdering.

Det är där du verkligen kan påverka din poäng. Det finns tre huvudsakliga företag som samlar in och sälja information om var du arbetar, bor, hur du betalar dina räkningar och din ekonomiska historia: Experian, Equifax och TransUnion. Dessa kreditupplysningsföretag har håller noga koll på dig. De är i nära kontakt med alla banker och långivare.

Varje gång du ansöker om kredit, bilförsäkring eller en lägenhet, kommer din kredit rapport dras. Din rapport kommer att lista alla de lån du har eller haft tidigare. Återbetalningen av dessa lån är också listade. Om du missat en betalning av över 30 dagar, kommer det att dyka upp. Och det kommer att negativt påverka din rapport. Och din kredit värdering.

Din kredit värdering berättar långivare hur sannolikt det är att du kommer att betala dina räkningar. Om du har en hög värdering, är det troligt att du kommer att vara en bra låntagare. Om du har en låg värdering, finns det en chans att du kommer standard på ett lån. Detta visar långivare vilken typ av risk du är som en låntagare.

Du kan hålla din rapport ren och din höga poäng genom att betala dina räkningar i tid och använda din kredit klokt. Se till att du vet vad som är på din rapport, som nästan varje person i USA kommer att få felaktiga uppgifter om sin rapport under sin livstid.

Tre. långivare affärer.

Banker och långivare inte låna dig pengar för att vara snäll. De är i branschen för att tjäna pengar. De lever i en konkurrensutsatt värld och letar efter bra affärer. De vill inte ta ut för mycket – de kommer inte att dra folk i. Men om de tar betalt för lite – de kan inte göra en vinst.

Det är därför du bör leta. Men var selektiv. Genom att låta varje långivare i stan drar din kredit rapport, kan din poäng går ner. Tre eller fyra förfrågningar till din kredit i en kort tidsperiod är typiskt så långt du kan gå. Du kan få inledande citat från långivare innan de drar din kredit.

De tre faktorer som avgör hur mycket du kommer att betala för att låna pengar från en bank eller annan långivare. För att få bästa möjliga kurs – och betalar minst pengar tillbaka – du bör arbeta för att upprätthålla en hög kredit värdering och tar sig tid att shoppa runt för bästa ränta.