vad menar räntehöjningar för din inteckning

Om du har plockat upp en tidning eller fångade nyheterna nyligen, har du stött på förmodligen en berättelse om bolåneräntor och Federal Reserve banksystemet. Liksom många låntagare, kanske du undrar hur Fed bestämmer räntorna och hur – i händelse av en räntehöjning – din personliga ekonomi kan påverkas. Här är en snabb översikt:

Banker, kreditföretag och andra låneinstitut lånar pengar från Fed banker. Eftersom de låna dessa medel på kort sikt, är institutionerna debiteras en diskonteringsränta som fastställs av Federal Reserve Board. Denna ränta har en direkt effekt på “basränta,” den ränta bankerna tar ut av sina topprankade kommersiella kunder för kortfristiga lån.

Fed: s styrelse sammanträder varje månad för att fastställa finanspolicyn, justera räntan, och ge en ekonomisk prognos för framtiden. Sedan juni 2006 har Fed höjde räntan flera gånger, ett drag som syftar till att stabilisera ekonomin som skulle kunna översätta till stramare kassaflöde i ditt hushåll. Om du jonglerar en inteckning, ett hem kapital lån, och något belopp av kreditkort skuld eller personliga lån, är det förmodligen en bra tid för att bedöma den potentiella skada och, om nödvändigt, refinansiera befintliga lån.

fast ränta inteckningar

Visserligen kan en 30-årig fast ränta inteckning är inte den mest revolutionära alternativet, men i många fall är det smartaste man. Medan den inledande kurs på en justerbar ränta inteckning kommer sannolikt att vara lägre, kommer betalningar på en fast ränta inteckning fluktuera inte, även om Fed beslutar höja diskontot. För låntagare som vill ha stabilitet och inte planerar att flytta inom 5 – 7 år, gör fast ränta inteckning förnuft.

justerbar ränta inteckningar

Den främsta fördelen med en justerbar ränta inteckning eller ARM är att den ursprungliga räntan kan vara lägre än för en fast ränta inteckning. Men det faktum att din kurs är justerbara innebär att du sannolikt kommer att se högre priser och större månatliga betalningar, någonstans på vägen. Vissa Armarna justeras på månatlig basis, men de flesta justerar var 6 – 12 månader, med hjälp av en ekonomisk formel som baseras på ekonomiska faktorer såsom federal räntor.

hybrid arm

Många låntagare väljer hybrid ARM, en inteckning som vanligtvis en låg fast ränta under en viss tid (vanliga hybrider är 1/1, 5/1, och 7/1) bär, och har därefter en justering intervall på ett år . Dessa årliga justeringarna är bundna till federal priser. Om du planerar att bo i ditt hem för bara några år, kan den låga inledande priser på en hybrid ARM vara en bra satsning, men se upp kursförändringar framöver.