vad man ska fråga din inteckning mäklare

Som ni kanske redan har upptäckt, att välja en inteckning är en ganska komplicerad affär. Det finns så många fördelar och nackdelar att väga upp i varje fall.

Din inteckning mäklare har kompetens att hjälpa dig hitta den inteckning som är rätt för dig. Men du kanske upptäcker att du inte ens vet vilka frågor att ställa din inteckning mäklare i första hand!

För att starta av dig, här är några frågor du kan ställa din inteckning mäklare!
• Kan jag ta betalt semester? Ibland hjälper det verkligen att ta en betalning semester – till exempel om du går igenom en svår tid, liksom uppsägning eller skilsmässa. Det är en bra idé att kolla med inteckning mäklare vad långivaren politik på “semester” är. Självklart, om semester är tillåtet, måste de betalas genom att räkna räntan under loppet av detta år. Vissa långivare tar ut en straffavgift eller en avgift utöver.
• Finns det en begränsning av överbetalning? Det kan vara till hjälp att betalar dina lånekostnader om du kan hantera det. Men långivare inte alltid gillar det, så uppenbarligen du betalar av dina lån snabbare, vilket innebär mindre intresse för dem! Vissa långivare sätter begränsningar på det belopp med vilket du kan overpay – till exempel högst på £ 500 per månad, eller 10% av det utestående kapitalet i ett år. Plus att de kan utdöma kännbara straff om du överskrider detta belopp! Om du tror att du kanske vill göra detta, be inteckning mäklare för att hitta dig en som inte införa begränsningar – eller överväga en offset eller bytesbalansen inteckning.
• Om inteckning är en speciell affär, är det förlängs inlösen straff? De flesta inteckningar med specialerbjudanden – t.ex. fast ränta eller diskonteringsränta – kom med en förtida inlösen straff – det är, kommer du att debiteras en avgift för återbetalning tidigare än vad som anges i avtalet. Till exempel, om det är en treårig diskonteringsränta, skulle du att debiteras en avgift för återbetalning inom tre år. Men vissa långivare ställer också utökade inlösen påföljder, där de fortsätter att inlösenarvodet utöver den angivna perioden. De kan glida ut förbi dig om du inte är försiktig, så kom ihåg att kolla upp det med din inteckning mäklare.
• Är räntan beräknas dagligen, eller på årsbasis? När långivare talar om “dagligen” intresse, menar de att varje gång du betalar av en del av lånet, är den ränta räknas på vad som finns kvar. Uppenbarligen är detta bättre än den ränta endast räknas om varje år. Detta innebär att när du väljer en inteckning, är det inte bara den ränta du bör titta på, men om det är beräknas dagligen eller årligen. En något högre ränta på vilken ränta utgår dagligen, är bättre än en något lägre ränta där räntan belastas årligen. Så det är viktigt att kontrollera detta med din inteckning mäklare innan du tar ett lån.

Din inteckning mäklare är där för att hjälpa – men det hjälper att veta vilka frågor att ställa!