vad kan påverka din boränta

Det finns flera faktorer som kan påverka din boränta.

Inflationen är en primär faktor som lånar ut till fluktuationer i bolåneräntor. Inflationen är helt enkelt tillväxten av ekonomin och ökningen av priser på varor och tjänster. Ekonomisk tillväxt innebär en ökad efterfrågan på varor och tjänster, och detta gör det möjligt för producenterna att höja sina priser. Högre priser lånar till en ökning av fastighetspriserna, hyresavgifter och bolåneräntor.

Federal Reserve försöker sänka inflationen och bromsa ekonomin genom att minska räntorna. I processen är bolåneräntor sänks. Även bolåneräntor har benägenhet att fluktuera i samma riktning som räntorna, kan deras faktiska rörelser också baseras på inteckning utbud och efterfrågan.

Jämfört med räntorna, bolåneräntor har en något annorlunda ekvation i deras utbud och efterfrågan. Denna skillnad förklarar varför bolåneräntor tenderar att röra sig annorlunda än andra priser. Till exempel, kan långivare vara förpliktade att stänga ytterligare inteckningar. På så sätt kommer de att minska bolåneräntor även när räntorna går upp.

andra faktorer som påverkar bolåneräntor

Inflationen åt sidan, finns det flera andra faktorer som kan påverka bolåneräntor. Räntorna på bolån kommer att tendera att öka när de ökar lånebeloppet. Denna högre fluktuation gäller särskilt om lånebeloppet överstiger de fastställda låneramar för potentiella låntagare. Låneramar normalt ändras i början av varje år för att följa aktuella trender bolåneräntan som har fastställts.

Varaktigheten av lånet kan också påverka bolåneräntor. En kortare lånetid brukar motsvara en lägre boränta, och ett längre lån kan leda till högre priser. Du kan spara tusentals dollar i avbetalning på ett lån med en femton eller tjugo år Anm. Naturligtvis kommer ett kortare lån sikt innebär också att du är din månatliga inteckning betalning kommer att vara högre.

Det är möjligt att undvika dessa höga utbetalningar med en justerbar bolåneräntan. Denna plan kan tillåta dig att börja med en lägre boränta, men din månatliga inteckning betalning kommer att öka om de nuvarande räntorna går upp. Fasta boräntor är oftast högre än justerbara priser, men de ger en möjlighet att spara pengar som ränta och bolåneräntor ökar.

Större avbetalningar kan hjälpa dig att spara upp på din månatliga betalningar bolåneräntan. Du kan få den bästa möjliga bolåneräntan med en handpenning som är mer än 20 procent. Högre bolåneräntor är typiska när handpenningen är mindre än 5 procent sedan början kapitalet är mindre och ger mindre säkerhet.

Du kan också dra nytta av rabatterade poäng för att minska dina bolåneräntor. Med lägre bolåneräntor, kommer högre poäng utbetalas på ditt lån. Samma regel kan tillämpas på avslutande kostnader, vilket är avgifter som måste betalas vid köp av en fastighet. Högre avslutande kostnader betalas till långivare resulterar i lägre boräntor. Om du inte vill betala alla de avslutande kostnader på framsidan, kan långivaren konsolidera dessa kostnader i inteckning belopp, och öka priserna för att täcka det.

Detta koncept att höja och sänka fastighetslåneräntorna är relativt enkel. Din långivare bör vara villiga att sänka bolåneräntan, så länge mer pengar betalas i förskott. Med mer pengar ner, betalar du ett lägre boränta. Om, å andra sidan, sätta dig mindre pengar ner, kommer du att betala en högre boränta.