Vad händer med mina lån när banken misslyckas

Att säga den nuvarande fastighetsmarknaden är en enda röra vore en lätt underdrift. Vi har inte sett liknande problem sedan den stora depressionen. Detta är särskilt sant med banker, som är bristfälliga eller på väg att göra det.

Bears Stearns. IndyMac. Eftersom fastighetsbranschen drar tillbaka har bankerna börjat misslyckas. Den bistra nyheten är att problemet har egentligen bara börjat enligt de flesta experter. Vi kan förvänta oss att se fler banker, i synnerhet regionala institutioner, inför stora problem. Det betyder inte att de stora pojkarna är något bättre som ses av, till exempel rykten kring Washington Mutual och dess anemiska aktiekurs på $ 3 till $ 5 intervall. Enkelt, saker är fult ute.

För många husägare, kommer en ganska enkel fråga att tänka på när bankerna har problem. Enkelt uttryckt, vad händer med mitt lån om banken misslyckas? Är det avslutas? Har jag komma med det beloppet? Får jag huset fri och klar? Ärligt talat, kan det bli ganska panik ganska snabbt.

Det första du ska göra om din bank går under är att ta ett djupt andetag. I sanning, är inte mycket kommer att hända med dig. Du kommer antagligen att få ett brev som någon annan institution är nu hanterar dina lån och, naturligtvis, en detaljerad redogörelse om där betalningar ska skickas. Ditt lån kommer inte betalas omgående. Saker kommer mer eller mindre oförändrade.

Varför är detta? Tja, är det första man måste inse den bank som gav dig lånet förmodligen sålt bort det på den sekundära marknaden för länge sedan. Tills nyligen var fastighetskrediter ses som en stor, stabil investering. Stora placerare som pensionsplaner skulle flockas för att köpa värdepapper eftersom de kunde förutsäga avkastning i framtiden, baserat på räntorna på lånen. Även om dessa lån är inte längre ses som goda investeringar, är det enkla faktum att misslyckandet i ditt ursprung bank kan inte påverka dig alls eftersom lånet kan redan behandlas av en annan bank eller grupp.

Ah, men vad händer om ditt lån är en bank som inte misslyckas? Återigen, det finns ingen anledning till panik. Regeringen kommer att flytta in för att ta över banken, och det kommer att säljas till en annan grupp. Eftersom ditt lån ger inkomster [dina betalningar], är det ses som en tillgång som kommer att köpas av ett annat finansinstitut. Kort sagt, kommer saker och ting förblir desamma.

Även banksektorn genomgår en osäkert tid, är den faktiska effekten på din nuvarande inteckning försumbar. Misslyckandet i en bank kan orsaka saker att gå snett för en månad eller så, men du kan räkna med att saker och ting i allmänhet kommer att förbli densamma. Ditt lån kommer inte att kallas och du kommer att förväntas göra din vanligtvis månadskostnaden.