vad en flexibel tracker inteckning kan erbjuda egenföretagare

Det var dags för mig att remortgage mitt hus, och jag hade hört att en flexibel tracker inteckning kan vara precis vad jag behövde på grund av min fluktuerande inkomster. Förra gången jag hade köpt en inteckning, var jag en rörmokare som arbetar på ett VVS-företag, och det fanns inte några problem med att göra mina månatliga remortgage betalningar. Allt detta förändrades när jag bestämde att förgrena sig och bli en egenföretagare rörmokare. Jag älskar att vara min egen chef, men nackdelen är min intermittent intäkter. Några månader jag hade massor av pengar kommer, och andra månader jag levde på bröd linjen och hitta det en kamp för att göra mina månatliga remortgage betalningar.

Jag diskuterade situationen med en vän till mig, som var en frilansande affärskonsult. Han sa att han hade informerats av en oberoende inteckning mäklare att välja ett flexibelt tracker inteckning eftersom det erbjöd honom flera fördelar. Jag sa till honom att jag inte hade hört talas om att inteckning, så han förklarade det för mig. Han sade att i princip en flexibel tracker var två inteckningar rullade in: flexibel eftersom det tillät overpayments när han var i jämnhöjd med pengar, underpayments när han hade en tight månad eller två, och även helgdagar betalning om det fanns andra stora räkningar att betala. Tracker eftersom det spårade Bank of England (BOE) Basränta istället en långivare standard rörlig ränta (SVR) av intresse. Han förklarade SVR ofta sattes högre än BOE basräntan, och bara för att BOE tappade sin basränta, gjorde det inte betyda en långivare skulle släppa sin SVR för sina låntagare. Han sade mest flexibla tracker inteckningar bara spårade BOE Grundnivån för en begränsad tid, säger ett till tio år, innan det ändrades över till långivaren SVR. Han tillade att eftersom inteckning spårade BOE basränta skulle räntebetalningarna går upp och ner, samma som SVR intresse.

För de senaste månaderna, sade han att han hade gjort stora utbetalningar på sin inteckning. Som mest flexibla tracker inteckningar han bara kunde göra underpayments eller ha en betalning semester när han hade gjort några stora utbetalningar, så han förberedde sig för den tid då pengar var lite tight. Den andra anledningen till att han gjorde overpayments var att han siktade att betala sin inteckning av tidigt och rädda sig tusentals pounds i räntebetalningar. Med detta i åtanke han hade valt en inteckning som inte har en förtidsinlösen Charge (ERC), annars kunde han finna sig att betala cirka 3% av det utestående beloppet för skulden på sin inteckning – och det kan stöta på tusentals pounds.

Han fortsatte sedan med att säga, om det inte hade varit för hans inteckning mäklare han skulle ha gått till fel flexibla tracker inteckning. Efter hans inledande samråd med sin mäklare, gick han bort att tänka på saker och ting, och hamnade efter en inteckning affär själv. Han kom över en flexibel tracker inteckning med låga räntor och var nästan kommer att köpa det eftersom han tyckte det var en bra affär. Emellertid beslöt han att se sin inteckning mäklare igen och berätta för honom om inteckning han hade hittat. När inteckning mäklare tittat på det, informerade han min vän att han skulle betala en massa pengar på höga avgifter och förklarade en inteckning måste ses som en helhet, snarare än att döma en inteckning enbart på sina räntor. Mäklaren fann honom sedan en flexibel tracker inteckning som passar hans behov.

Med all den information som jag fått av min vän, visste jag vad mitt nästa steg skulle bli: Jag hade tänkt att boka tid hos en oberoende inteckning mäklare för att diskutera en flexibel tracker inteckning.