vad du behöver veta om fasta bolån

En fast inteckning är en där lånebeloppet beräknas vid en fast ränta under en viss tid. Detta innebär att räntan för ditt bolån förblir densamma även om räntorna går upp eller ner. Detta kallas “låsa in” så att du är skyddad mot stigande räntor.

Fördelarna med fasta bolån

När du väljer en fast inteckning, kan du njuta av den sinnesfrid som kommer från säkerhet. Du behöver aldrig oroa dig eller tänka på hur mycket din inteckning betalning til vara nästa månad – eftersom det kommer alltid att vara samma som förra månaden. Så om du är risk negativ och inte vill ta itu med den (potentiella) stressen av att inte veta exakt hur mycket din inteckning betalning kommer att vara, fasta priser är f eller dig. Och naturligtvis, i perioder av stigande räntor, fasta priser tenderar att stanna lägre än rörlig ränta (motsatsen är oftast sant när priserna sjunker eller är stabila).

nackdelarna med fasta inteckningar

Fasta inteckningar har normalt en högre ränta än rörliga bolån, eftersom du betalar för den säkerhet och trygghet. Dessutom, när du registrerar en fast ränta inteckning och, låt oss säga, ett par månader senare priserna går ner, du är ganska mycket fastnat om du inte är villig att betala några hårda straff. I själva verket kan påföljderna vara så stor, att de mer än uppväga eventuella besparingar du skulle få från att byta din inteckning. I grund och botten betyder fast fixerad.

vad banker inte berätta kunder om fasta bolån

När bankerna lägga upp räntorna på fasta bolån, många människor tror att de utsända priser är de enda tillgängliga – och det är inte alltid fallet. Om du är en bra kund eller om din bank är rädd för att du ska gå över gatan till tävlingen, kan de öppna upp valvet och ge dig ett mer konkurrenskraftigt pris än vad som publicerats.

Dessutom, som nämndes i kapitlet om rörlig ränta, banker vill att du ska gå med en fast ränta – eftersom de tjänar en hel del intresse, och de får också vissheten om att du kommer att bli en klient för en lång (eller en mycket lång) tid. Som vi diskuterat: många banker använder “stigande räntor” Fear Factor för att få dig att låsa in en fast ränta inteckning, men de behöver inte berätta om de alternativ som finns med rörlig ränta inteckningar – som att byta över till en fast ränta inteckning om räntorna börjar stiga.

Plus, vissa banker har en “oskriven regel” att egenföretagare, små nystartade företag, och andra människor utan en regelbunden inkomstkälla bör avskärmas mer ingående när de ansöker om en fast inteckning. Och i vissa fall är de inte berättigade till fasta bolån om de har stora tillgångar, eller kan sätta upp en säkerhet för lånet.