vad är skillnaderna mellan en FHA bostadslån och en konventionell lån

När du tittar på de olika lån som finns att köpa eller refinansiera kan det vara förvirrande. Under det senaste året har det skett många förändringar i underwriting riktlinjer för alla inteckningar. FHA har blivit ett mycket populärt val för många bostadsköpare. Låt oss ta en titt på de grundläggande skillnaderna mellan en FHA lån och en konventionell lån.

FHA står för Federal Housing Administration. FHA försäkrar lån som görs av godkända FHA långivare, gör de inte låna ut direkt till låntagare. FHA ger långivare med försäkring om en låntagaren standard på sina lån.

Fannie Mae och Freddie Mac är regeringen sponsrade företag (GSE). Deras uppdrag är att ge stabilitet och likviditet på den amerikanska bostads-och bolånemarknaderna. Dessa GSE också lånar inte direkt till låntagare, men de bidrar till att säkerställa att banker och låneinstitut har pengar att låna ut till överkomliga priser. Dessa typer av lån är vanligtvis konventionella lån.

FHA underwriting riktlinjer är generellt mer liberala än på en konventionell lån. Den minsta handpenning krävs av FHA är 3,5%. Samtliga av handpenningen kan vara en gåva från en familjemedlem. Säljaren får betala upp till 6% av köpeskillingen mot köparna avslutande kostnader. För att vara berättigad till 6% från säljaren, måste det förhandlas i köpekontraktet. Den minsta kredit värdering som de flesta långivare kommer att tillåta en FHA lån är 580.

Vid denna tidpunkt är den minsta handpenning på en konventionell lån 5% – 10%. På grund av bristen på privata försäkringar för hypotekslån tillgängliga, de flesta långivare kräver att låntagaren har en minsta kredit värdering av 720 för ett lån till värde på 90% – 95%. Säljaren kan betala upp till 3% av köpeskillingen mot köpare avslutande kostnader. Men de kan bara betala de kostnader av engångskaraktär. De är inte tillåtna att betala återkommande kostnader såsom skatter, försäkringar eller förbetalda intresse. På en FHA lån, kan de betala både återkommande och engångskostnader.

En av de andra fördelarna med en FHA lån är att de kommer att tillåta en icke-åkande co-låntagare att co-skylt på lånet. Inkomsten för både låntagare och co-låntagare kommer att kombineras och användas för att kvalificera. På en konventionell lån, måste ägaren åkande kvalificera vid 35% / 43% nyckeltal om högre förhållanden är godkända av Automated Underwriting System.

En annan skillnad mellan konventionella och FHA lån är om privata försäkringar för hypotekslån. FHA inteckning försäkring krävs på alla 30 år FHA bostadslån Oavsett lånet till värdet. FHA har en månatlig premie försäkringar för hypotekslån och en upfront inteckning försäkringspremie. Även om det kallas en upfront inteckning försäkringspremie, är det oftast finansieras i det nya lånet. I genomsnitt är den initiala premien 1,75% av lånebeloppet. När du har betalat den månatliga inteckning försäkringspremie i minst 5 år och lånet till värdet är 78% eller lägre, kan du bli av med den månatliga inteckning försäkring. Tala med din nuvarande långivare för kraven att avlägsna PMI.

Konventionella bostadslån kräver också privata försäkringar för hypotekslån, men de har bara en månatlig premie försäkringar för hypotekslån. De kräver inte upfront MIP. Även konventionella lån oftast bara kräva försäkringar för hypotekslån på lån till värden som är över 80%. Du kan ha försäkringar för hypotekslån bort från din vanliga lån när du har betalat för 5 år och lånet till värdet är 80% eller lägre. Kontrollera med din nuvarande långivare för specifik dokumentation som behövs för att få din PMI försäkring bort.

Ovan är bara några av skillnaderna mellan konventionella och FHA bostadslån. För mer information eller för att kontakta mig direkt, besök http://www.yourmtglender.com.