vad är din FICO poäng och varför är det så viktigt

I en episk slut till 1999 års hit filmen “Fight Club”, både Helena Bonham Carter och Edward Norton karaktärer står i en hög byggnad, tittar genom ett fönster som alla de omgivande kreditkortsföretag byggnader imploderar och kollapsar omkring dem. Många biobesökare-antingen medvetet, omedvetet eller undermedvetet-tog tillfredsställelse i att apokalyptisk scen där allas kreditkort skulder hade genast blivit utplånade.

Men det var bara en scen i en film. Dessutom är det en dålig FICO poäng som är roten till problemet för de som inte kan köpa sitt drömhus eller få det välbehövliga billån. Och för dem av oss i den verkliga världen, är alla viktiga FICO poäng här för att stanna. Kreditkort skuld är en bit av data som innefattar FICO, men det finns flera andra faktorer. Och dessa faktorer kan mildras om en person vet exakt vad en FICO poäng är och varför det är så viktigt.

Den FICO poäng är en kontrollampa tecken på en persons förmåga och vana i att betala räkningar. Poängen berättar en potentiell långivare om en persons beteende mot henne / hans ekonomi är ansvarig eller försumlig. Ju högre den är, desto bättre en person ses av långivare, bilhandlare, kreditkortsföretag, etc. Det finns några aspekter som går att komponera den slutliga FICO poäng som helt kan förbättras genom en positiv, mer ansvarsfull förändring en persons ekonomiska beteende. Sammansättningen av FICO poäng omfattar:

Antalet sena betalningar på räkningar, konkurser-personliga och affärer, och andra fall där någon kan ha sjunkit den ökända bollen i hennes / hans ekonomi. Ju färre sena betalningar, desto bättre poäng – men en nyligen försenad betalning ont din poäng mer än en från fem år sedan.

Eventuella extremt stora skulder. Vad en person är skyldig på kreditkort och på balanser av lånen är väldigt avslöjande av en persons beteende med hans / hennes ekonomi. En inteckning företag kommer att titta på en person som en stor risk om de använder en hel del erbjudna krediten. Detta kommer att visas till ett företag som en person drar fördel av krediter utan att ta de ansvariga följderna av att betala räkningen.

Hur länge en person har haft kredit. Hur länge en person har haft kreditkort, konton kreditkort, och hur mycket de använder dem visar en persons ekonomiska mönster. Ett långivande bolaget kan avgöra om en person är ständigt göra on-the-spot köp eller om hon / han är mer diskriminerande i sina inköp. Om så är fallet, visar en kräsna tillbakadragande mönster ansvar och att en noggrann bedömning går till inköp. Detta visar att en person som är konsekvent i de flesta av sina ekonomiska mellanhavanden. Längden på en persons kredit historia är också viktigt eftersom det kommer att ge mer detaljerad information för kreditgivaren om en persons kredit.

Nya och senaste ansökningar om kredit. Flera applikationer för olika typer av krediter eller samma slag i kort tid skulle kunna vara ett tecken på en persons dålig hantering av finanserna. Detta kan innebära att en person som är bra på att låna pengar, men inte på att betala det, vilket skulle vända långivare av.

Typer av krediter. Detta inkluderar kreditkort, bolån och lån, etc.

Andra dynamik som länge en person har arbetat på olika arbetsplatser och värdet av andra fastigheter kan påverka en långivare i beslutsprocessen. Däremot förbjuder amerikansk lag personlig information som etnicitet, religion, kön eller civilstånd från att anses, precis som ingen lagligen kan nekas rätten att bosätta sig var som helst för dem dame skäl. Genom att sätta en liten extra ansträngning för att förbättra de olika aspekterna av FICO poäng, kan kreditkortsföretag och företag lån blir lite trevligare. Och, till skillnad från i “Fight Club”, kan en person som känner sig lite vänligare mot dem i slutet.