Vad är bostadsobligationer

Obligationer är faktiskt processen att investera i ett finansiellt institut med löfte om mottagandet av en investering tillbaka, med ränta på toppen av detta. Om en person vill få en inteckning, då de går till en bank, får en klumpsumma pengar och sedan måste betala tillbaka över tiden med upplupen ränta. Köpa obligationer är det motsatta scenariot, och banken använder investerarens pengar att hjälpa till med verksamheten.

Om en person begär en inteckning från ett hypotekslån företag, kan företaget behöva se till en större finansinstitut i syfte att låna pengar innan låna den vidare till kunden. Med bostadsobligationer, lånar den stora institutionen pengar till inteckning företaget, men sedan tecknar ett avtal som gör det möjligt att “köpa” den inteckning avtal från det långivande bolaget och erhåller låntagarens återbetalningar direkt. Detta verkar vara en win-win situation för alla inblandade parter – det långivande bolaget får pengarna som behövs för att utfärda inteckning, och institutet får det tillbaka (med ränta) genom återbetalningar.

Situationen kan uppstå om låntagaren inte fullgör sina hypotekslån (inte göra återbetalningar), och det har hänt en hel del just nu på den amerikanska bostadsmarknaden till följd av utlåning företag ge pengar till människor som inte var idealiska kandidater. I detta fall kanske det bostadsobligationer kommer faktiskt att vara av större värde än huset och förlusten förs sedan vidare till den finansiella institution som utfärdat obligationen. För att ta igen alla pengar som de har förlorat, kan de sälja huset, men om bostadsmarknaden är i så dåligt tillstånd som det nu är, kan detta ändå leda till en förlust som obligationen är värt mer än försäljningsvärdet av hus.