utomeuropeiska marknader hjälpa Malta fastigheter

Internationella fritidshus fastighetsmarknaderna världen över ser kraftiga prisfall och en verklig brist på seriösa köpare när lågkonjunkturen träffar hem.

Men det verkar vissa områden i Europa klarar sig bättre än andra på att locka nya köpare och bibehålla nuvarande fastighetspriser, medan andra platser har sett mycket skarpare droppar i sina fastighetspriser.

Malta är ett bra exempel på någon som har sett vassa priserna under de senaste åren, med hjälp av en stark inhemsk marknad kompletteras med köpare från utlandet söker andra hem och flytta till Malta på permanent basis, vilket normalt innebär att köpa ett Malta fastighet. Övergripande Malta egendom kan ha sjunkit under tre procent under 2008 om nyligen släppt bank statistik skall tro.

Och Malta är ett klassiskt exempel på en ö som kunde se fastighetspriserna faller genom golvet eftersom den inhemska marknaden quietens och internationella köpare från hennes viktigaste turist marknaden – Storbritannien – sluta köpa helt.

Men på mindre än en tre procent droppe, har Malta fastigheter till salu på marknaden hittills undvikit de stora sjunker bevittnats av vissa delar av Europa, trots sin huvudsakliga marknad i Storbritannien hiting lågkonjunkturen och värdet av det brittiska pundet att tappa i värde mot Europa – och det har undvikit prisfallet genom diversifiering, och se andra nationaliteter flytta in i tomrummet efter de brittiska köparna, särskilt från Norge och andra Scanadanavian länder.

Huruvida Malta kan stå emot trycket från den globala ekonomin tar en nedgång återstår att se, men 2009 beror till stor del fortfarande på den brittiska ekonomin, som för tillfället inte ser alltför lovande.

Förhoppningar om fler köpare kommer från länder som Norge är hög, med vissa beräkningar tyder på att norrmännen skulle kunna köpa vissa 35.000 europeiska egenskaper mellan dem nästa år, tar upp en del av den slappa på en nedgång i antalet brittiska och irländska egendom köpare – hur många av dessa 35.000 köpare skulle vara för Malta är inte lätt att besvara, och några fastighetsmäklare rädd att det inte kommer att matcha den brittiska och irländska efterfrågan de senaste åren.

Titta på ett Malta karta, många köpare, oavsett från Storbritannien, tenderar Irland, Norge eller någon annanstans för att bege dig till norra delen av ön och se Malta Mäklarstatistik kontor finns i områden som Mellieha och St Pauls Bay, och med nya egenskaper kommer upp under de senaste åren kan det finnas några fynd från fastighetsutvecklare hoppas kunna förbättra sitt kassaflöde under 2009 nedgången.

Och det är inte bara på fastighetsmarknaden i Malta som hoppas på ett bra 2009. Den semester industrin har sett en god återhämtning under de senaste tre åren, med antalet helgdagar i Malta säljs ökar varje år, och kryssningsfartyg passagerare ankomster antal slår rekord siffror också – över 500.000 för 2008.

Lyckligtvis vände semester i Malta marknaden en stadig nedgång i hennes förmögenheter tre år sedan när lågprisflygbolag började flyga till Malta Luqa Airport. En stor semester företaget hade även ansett släppa Malta helt och hållet som en semesterort för brittiska turister, men det lågprisflyg till Malta har sett Malta semester industrin återupplivas. Utan lågprisflygbolag rör sig i Malta skulle nästan säkert vara en nisch turist marknaden nu.

Men det kan vara något som kommer att drabba både semester och fastighetsmarknaderna under 2009 som ön har ingen kontroll över – den starka euron – som ön nu använder – och det brittiska pundet. Trots den fastighets-och semester diversifiera och attrahera nya marknader den brittiska marknaden är fortfarande den överlägset Maltas största. Pundet har fallit kraftigt mot euron och brittiska turister kan frestas att försöka semesterorter såsom Turkiet, som ligger utanför euroområdet under 2009, eftersom det kommer att erbjuda bra valuta för pengarna övergripande.

Det finns en hel del faktorer som kommer att avgöra om 2009 är bra för Malta, kommer ön att hoppas på lite av förmögenhet för säker.