upptäcka var att gå för jumbo bolån

Medan den federala regeringen är febrilt försöker lossa greppet långivare har på kreditmarknaderna, det finns ett hypotekslån produkt som blir dyrare och svårare att få, nämligen jumbo inteckning (icke överensstämmande inteckning).

En jumbo hypotekslån är ett program som är större än den konventionella “konform” lån maxgräns på $ 729.750 inrättats av statliga företag, Fannie Mae och Freddie Mac. Jumbo lån räntor har generellt varit högre än överensstämmande låneräntor under hela sin tid, främst på grund av dem övervägs riskfyllda utan en garanti för att Fannie Mae och Freddie Mac kommer att köpa lånet.

Numera husägare och företag inteckning hävdar gapet har vidgats, vilket vissa låntagare att gå efter och försöka justerbar ränta inteckningar eller armar. Dessutom har kvalificerat för jumbo bostadslån blivit ett jobb i sig.

Under de senaste åren, var dessa icke-överensstämmande lån lättillgänglig, men för närvarande är bestämmelserna om att bli godkända är betydligt strängare. Personer med årsinkomster upp till ca $ 250,000 har enkla inteckning program försäkrad av FHA, medan låntagarna anses vara rika kan få bolån från privata banker.

För köparna med hushållens löner raning från $ 250.000 och $ 500.000, bolån är inte enkelt alls. Detta är den typ av låntagare som bor i områden där nybörjare bostäder skulle kunna närma sig $ 1 miljon.

Och i dyra områden och stater som New York, norra New Jersey, Kalifornien, Florida och andra delar av landet, kommer Fannie Mae och Freddie Mac kan endast maximalt lån på $ 729.500. För bolån större än detta, måste inteckning mäklare och bankirer lokalisera olika investerare som vill ta risken med dessa lån.

Jumbo bostadslån är fortfarande ute, men nu kommer de med strikta kvalifikationer. De erbjuds av ett fåtal banker och några investerare som inteckning mäklare har tillgång till. I glansdagar, kunniga personer för jumbo lån med 5-procent ned och två till sex månader av reserver. I dagens marknad, måste de ha minst sex månaders likvida kassa (eller 25% av lånebeloppet i kontanta reserver / besparingar när det begärda beloppet är större än $ 1 miljon dollar), en 740 kredit rapport värdering och en handpenning på minst 20 procent för fullständig dokumentation. för redovisade intäkter, räkna med 30% på low-end och 40-till-50 procent som gemensam plats.

Räntedifferensen med jumbo och konventionella lån är för närvarande cirka 1,5 procent, jämfört med att vara en procentenhet eller mindre i juli 2008. Bara den senaste veckan, var den genomsnittliga 30-årig fast ränta jumbos lån i mid-6 sortiment. Den pågående räntan på ett vanligt lån var i genomsnitt cirka 5 och en tredje procent, enligt Freddie Mac.