upp och ner i din inteckning välkommen till klubben

Försök att föreställa att hänga upp och ner över en klyfta. Tänk dig vidare fortfarande hänger där och tittade hjälplöst på kontanter i fickorna sakta faller ut bit för bit för att aldrig återfått eftersom den försvinner i dunklet nedanför. Nu bild hemmet du nyligen köpt under fastighets-boom, eller refinansieras under samma period, inte är värt vad du ursprungligen betalt för det. Detta kallas att vara upp och ner i en inteckning och tills den nuvarande trenden vänder du nästan räkna med att förlora lite pengar varje dag.

Vad inblandade faktorer fört detta problem till? Förmodligen den största anledningen är det egna kapitalet gruvdrift som pågick under högkonjunktur och fortsätter än i dag, trots alla negativa media varning mot det.

I vissa delar av landet hem fördubblats och med tredubblats i värde, så att folk befann sig sittande på vad som var för dem en stor kassa resurs som bara väntar på att utnyttjas. En annan bidragande orsak till problemet är fastighets bubblan fortsätter att tömma och huspriserna sjunker.

Om du väljer att vrida varenda öre av eget kapital ur ditt hem under den tidsperioden då den olyckliga konsekvensen kan bli ditt hem är inte längre håller samma värde vilket skapar en stor klyfta mellan vad du är skyldig kontra bostäder faktiska värde. I vissa fall skillnaden kan vara tiotusentals dollar. Göra det här problemet ännu värre är de refinansiering upplever “återställer” på deras justerbar ränta orsakar sina månatliga betalningar ökar med hundratals dollar i de flesta fall.

Förutom grundläggande girighet och brist på förutseende på den del av husägare finns det en annan spelare i detta drama. Along kom en skurk i skepnad av en långivare som var fast besluten att övertyga dig att “göra hö medan solen skiner” och använda det egna kapitalet till din fördel.

Ursprungligen husägare tog pengar ur eget kapital för ädla tillräckligt skäl. De använde pengarna till att betala för ombyggnad och förbättringar, pengar till college, eller kanske för att starta nya företag, som alla är rimliga motiv.
Långivarna var obeveklig dock och övertygade konsumenter att betala ut det resterande kapitalet för att köpa nya bilar, båtar, ta dyra semestrar, eller valfritt antal slösaktiga inköp.

Eftersom bostadspriserna fortsätter att platå eller tillbakagång, kan husägare som har liten eller ingen rättvisa hitta de skyldiga mer på sina hem då de är värda. Stigande räntor kommer att ha en stor inverkan på villaägare med justerbar ränta inteckningar. De kanske tycker de inte att ha råd med högre utbetalningar eller sälja huset för vad de betalat. Villaägare kommer att få det allt svårare att stoppa utmätningar och inventering av bostäder till salu kommer att öka. Det är en ond cirkel som kan fortsätta att skicka fastighetsmarknaden i en nedåtgående spiral.