uk bolånemarknaden förväntas vara stillastående under tre år

Finansministeriet har uppdragit Sir James Crosby, fd vd för HBOS, ägare av Halifax och Bank of Scotland att genomföra en rapport om bolånemarknaden. Hans rapport antyder att han känner bolånemarknaden blir förlamad förrän 2010 som det kommer att finnas en brist på inteckning finansiering under denna period.

Sir James Crosby föreslår att nya bolån eventuellt faller under noll nästa år. Detta kommer att ske när de bolåneinstitut kommer att lägga mindre pengar tillbaka i den brittiska bostadsmarknaden än vad de skulle ta ut. Detta kommer att leda till en avmattning i återhämtningen på bostadsmarknaden och ytterligare nedgångar i bostadspriserna tillsammans med fallande konsumtion och stigande arbetslöshet.

Under de senaste tolv månaderna har vi sett att antalet nya bostadslån arrangeras av bolåneinstitut sjunka drastiskt. Mängden nya bolån har minskat med 62,96% från £ 108 miljarder 2007 till en prognostiserad siffra på £ 40 miljarder euro för 2008. Ändå Rådet för bolåneinstitut har sagt att antalet repossessions i Storbritannien har ökat med 12% under det tredje kvartalet i år. Repossessions förväntas drabbas 45.000 vid slutet av detta år en massiv hopp på 71% jämfört med förra året

Ett område av intresse för Sir Crosby är en kollaps av inteckning finansiering för housebuilders som de är nu beroende av köparna får råd en deposition på 10 till 15% i genomsnitt 21.000 £. Första gången köpare finner det oerhört svårt att rädda en så stor insättning och det är att hålla dem borta från att köpa sitt eget hem. Mortgage långivare finns för närvarande ovilliga att erbjuda bolån över 90% lån till värde på grund av de fallande huspriser.

Tidigare denna månad moneyfact släppt information som antydde att det fanns bara 66 inteckning erbjudanden kvar att välja mellan som tillät en 10% deposition, jämfört med 1197 över nio månader sedan. O’boy har bolånemarknaden förändrats under det senaste året!

Låt oss inte glömma att bostadsmarknaden har sett fastighetspriserna sjunka och februari 2006 priser och det föreslås att huspriserna kommer att avsluta detta år mellan 15% och 20% lägre än i början av året.

Den remortgage marknaden är fortfarande i kaos som låntagare jaga runt efter nya inteckning leverantörer. Långt borta är de dagar av att finna en snabb inteckning eller remortgage. Villaägare finner sig oförmögen att remortgage sina hem på grund av:
Ett. ned-värdering av sin egendom
2. den totala bristen på kapital i sina hem
Tre. en ständigt föränderlig inteckning kriterier
4. indragning av inteckning produkter för låntagare som behöver en 90% plus inteckningar produkt
Fem. Höga räntor

Kanslern meddelade följande ändringar i sin pre-budget:

Ett. Inteckning leverantörer hade kommit överens om att vänta tre månader efter att någon faller i efterskott innan den inleder återbördande förfarande.

2. Justitiekanslern meddelade igår att inkomststöd för boräntor (ISMI) ytterligare kommer att ökas från £ 175.000 till £ 200.000. Detta stöd för räntekostnader kommer att gynna människor som kan förlora sina jobb genom arbetslöshet eller sjukdom och är välkomna nyheter. Det innebär att villaägare med bolån upp till £ 200,000 nu skyddas efter 13 veckor och de kommer att ha intresse del av deras utbetalda bolån tills de återvänder till heltidsanställning.