Tuffa tider för köpa-till-låt inteckning innehavare

De köper för att låta bolånemarknaden står inför kris som bankerna skärpa sin utlåning kriterier och höja sina räntor. Många hyresvärdar har dragit under det senaste decenniet från att köpa fastigheten och hyra ut till hyresgäster. Huspriserna har ökat och inteckning erbjudanden har varit riklig. Men sedan kollapsen av en del av den amerikanska bolånemarknaden grund sub – prime lån har räntorna över hela världen ökat.

Även hyresvärdar med god kreditvärdighet och rimlig storlek depositioner kan få problem att hitta en lönsam köp låta inteckning i dagens ekonomiska klimat. Men för dem som redan har dessa typer av inteckning utsikterna verkar ännu värre. Hyresvärdar som förde en av de plethoras nybyggnation centrum lägenheter inom de senaste fem åren lider av att behöva hitta människor som är villiga att betala höga hyror för att täcka de höga räntorna. Ofta är dessa nybyggda fastigheter har över värderas och säljs för betydligt mer än deras marknadsräntan. Detta innebär att större inteckningar krävdes för att köpa fastigheter, av vilka många har faktiskt förlorat värde under de senaste åren. Nu med bankerna ökar räntorna över bolånemarknaden, är att det kostar hyresvärdar ännu mer för att behålla dessa lägenheter.

När det är dags för hyresvärdar att re-inteckning de kan finna det oerhört svårt att hitta en jämförbar affär. Morgage långivare i Storbritannien drar tillbaka sina buy-to-let produkter snabbare än sina traditionella ettor och har drivit upp priserna för befintliga högrisk kunder för att uppmuntra dem att flytta. Andra långivare har slutat erbjuda sina produkter till nya låntagare alla tillsammans. Men det är inte bara de hyresvärdar som lider, vissa långivare har svårt att hålla sig flytande även. Paragon, som specialiserat sig på utlåning till hyresvärdar, har sagt att det är farligt nära att kollapsa och kommer att behöva skära en tredjedel av sin personal för att hålla sig flytande

Ett antal bolåneinstitut kliver ut ur buy-to-let marknaden helt och hållet, medan andra vägrar att erbjuda lån till hyresvärdar vill köpa nybyggnation. Detta innebär att hyresvärdar är mer benägna att behöva hålla med de bolåneräntor som de erbjuds av sina nuvarande långivare när deras lägre hastighet erbjudandena slut. Typiskt standard rörlig ränta är avsevärt högre än den billiga affären brukade lockat hyresvärdar när de först tog ut inteckning. Detta innebär att högre hyror sedan behövs för att täcka ökade kostnader. Men hyrorna inte har hållit jämna steg med de ökade räntorna på bolånemarknaden och nu hyresvärdar måste betala mellanskillnaden själv.

Det finns inte mycket som kan göras i dessa tider för att avlasta köpa-till-låt hyresvärdar i denna situation. Att sälja fastigheterna kan vara ett alternativ men vissa nybyggda lägenheter är nu värda mindre än när först köpte, detta kommer att resultera i negativt eget kapital om de såldes. Rida ut stormen verkar vara det andra alternativet men om hyresvärdar är att göra detta bör de se till att de har genomfört en noggrann genomsökning av marknaden och har den bästa produkten som de kan hitta för att matcha deras behov.