tuffa tider för Hawaii inteckning mäklare

President Barack Obama har nu undertecknat Dodd-Frank Wall Street Reform och konsumentskyddslagen, även känd som Financial Regulatory Reform Bill. Inom de 2,319 sidorna, det finns omfattande förändringar som kommer att påverka inteckning mäklare här i Hawaii och utanför. Ändringar som görs för att hjälpa konsumenterna att få bättre villkor kan också begränsa konkurrensen och möjligheten att handla för inteckning.

Ett typexempel, ränteskillnaden premier (YSP). YSP eller rabatter är intäkter marginaler som är inbyggda i vissa räntor. En långivare i Hawaii, eller en inteckning mäklare kan generera ytterligare medel genom att låsa en klient i ett kvalificerat takt. Ibland dessa medel används för intäkter för inteckning företag, och ofta används det för att betala för tredje part avgifter i samband med avslutande kostnader på en fastighets transaktion.

I Hawaii, de mest populära bostadslån produkter för fastighetstransaktioner köp är FHA, VA och USDA-programmen. Dessa program hjälper potentiella bostadsköpare för att hålla sina avbetalningar låg eller i vissa fall, till noll! De flesta fastighetsmäklare idag efterfrågar och / eller erbjuda Säljaren eftergifter för att täcka kostnaderna. Men om de inte kan, eller om en av parterna är ovilliga, kreativa inteckning proffs använder YSP att få affären gjort så alla är nöjda.

På baksidan, kommer vissa lån officerare “sälja” en högre ränta att ficka YSP eller rabatten betalas av bankerna. Det är ganska vanligt i en allt mer konkurrensutsatt värld när sofistikerade konsumenter oroa den nedersta raden. Vad de ofta inte ser är den långsiktiga kostnaden för att hålla den nivån i 30 år eller mer. Många skrupelfria inteckning företag, i Hawaii och utanför, som används förskottsbetalning straff, justerbara bolån Rate (vapen), och andra knep för att öka sina rabatter. När du hör talas om subprime-lån, eller höra nyheter om gamla högriskbolån mess, det var så rikligt på grund av de höga räntedifferenser som inteckning mäklare var danande.

Oavsett vilken sida du hamnar på, tror jag att vi alla kan enas om att konsumenternas lånemöjligheter kommer att vara begränsad. Ta bort incitamentet leder vanligtvis till en homogony av industrin. Hur mycket längre behöver vi inteckning mäklare ändå? På LoanGoose och HomePathHawaii, erbjuder vi flera handböcker som hjälper dig att spara pengar på din inteckning och fastighetstransaktioner. Vi arbetar för närvarande med ett projekt för att hjälpa konsumenterna att bli sin egen inteckning rådgivare. Håll koll på webbplatsen för uppdateringar.