tracker inteckningar fortfarande ett attraktivt val

Första gången köpare fortfarande uppmanas att allvarligt överväga att välja en tracker inteckning, trots växande rykten om en räntehöjning före slutet av året.

Även Bank of England flyttade för att hålla räntan på 4,5 procent nyligen, är spekulationer montering att en fjärdedel höjning kommer att antas innan 2007.

Men, hävdar Moneysupermaket att de nu söker bolån inte automatiskt bör avfärda tanken på en tracker inteckning, där återbetalningarna är beroende av räntan, eftersom priserna också stigit i fast ränta inteckning sektorn.

Kostnaden för en fast ränta inteckning har redan stigit med i genomsnitt fem procent sedan augusti förra året (2005), trots att banken frysa underliggande upplåningskostnad. Dessutom bredare influenser på finansmarknaden innebär ytterligare ökningar är sannolikt.

Om man antar att räntan är cirka 4,75 procent för de närmaste åren, hävdar Moneysupermarket att det vore dumt för bostadsköpare att automatiskt välja en fast ränta inteckning, eftersom bättre fynd kan ofta hittas i tracker marknaden.

Det är inte alltid så entydiga som fast inteckning eller tracker inteckning, blev Moneysupermarket s Louise Cuming sagt nyligen.

Vad folk bör ställa sig är om de redan är på den högsta nivån av överkomliga när det kommer till sina månatliga utgifter. Om så är fallet, och om även en liten ökning av styrräntor skulle sträcka ut, då de skulle vara klokt att välja en fast ränta inteckning, rekommenderade hon.

Ms Cuming fortsatte att säga: Om de har ett visst spelrum finns i deras ekonomi då de skulle vara bättre med en tracker inteckning eftersom, i slutändan, alla pekare pekar på att priserna är osannolikt att öka betydligt under de kommande två åren.

adfero ltd