tracker inteckningar är de fortfarande frestande

Tracker inteckningar var stjärnorna i showen när räntorna fluktuerade av små delar av en procentenhet jämfört med fast ränta inteckningar som hade villaägare bundna i på en rigid och en ofta betydligt högre än Bank of Englands bas utlåningsräntan. Det blev coolt att shoppa runt för bolån från oberoende finansiella rådgivare och leverantörer switch för de bästa erbjudandena på marknaden. Nu, däremot, är tracker inteckningar det bästa för alla? Experter varnar för att deras överklagande kan bli kortvarig, eftersom de kan bli kostsamt i längden.

En tracker inteckning är en där ett lån är säkrade mot en fastighet och ränta har garantier att det kommer att förbli densamma under hela lånet genom “tracking” Bank of England basränta vid en överenskommen uppsättning marginal ovanför den aktuella basräntan utan att återgå till SVR [standard rörlig ränta]. Det kommer kontinuerligt spåra basränta tills inteckning är antingen betalas av eller du har bytt din inteckning leverantör eller produkt.

Det är alla i figurerna och när procentsatser avser pengar du kan spara eller få betala ut det är värt att ge dem lite uppmärksamhet. Att ha en tracker inteckning i dag jämfört med i genomsnitt två års fast ränta inteckning, baserad på en £ 300.000 lån är en bättre affär – låntagaren på fast ränta skulle betalar £ 100 mer per månad än tracker inteckning innehavaren [at dagskurser]. Allt detta låter mycket lockande, men en ökning av basräntan på bara 1% skulle välta situationen till förmån för fast ränta inteckning innehavare. Analytiker säger att de förväntar basräntor att stiga när ekonomin förbättras, förvisso i slutet av detta år eller början av 2010, Boding katastrof för dem som innehar tracker inteckningar.

Vissa siffror måste beaktas. Om priserna skulle öka med två procent, då betalningarna skulle stiga med £ 76 om bolån på £ 150,000 eller 152 £ om bolån på £ 300.000. Om basräntan återgång till den nivå den var på i oktober 2008 (4,5 procent) då höjningarna skulle bli en dyr £ 260 eller £ 520 per månad respektive, nästan en fyrdubbling.

Det kan tyckas ekonomiskt lockande att välja kortsiktiga besparingar som erbjuds av en tracker inteckning i det nuvarande klimatet men de förutsägelser och förväntningar på marknaden om en omsvängning i snitt av basräntan från Bank of England måste tas på allvar och beaktas om effekterna av affären de överväger. Det verkar som det nu är dags för förmedling ett avtal med en inteckning långivare för en fast ränta innan stigande räntor gör dem oattraktiva eller faktiskt otillgänglig utan rejäl straffklausuler för tidig köp av optioner eller tidiga avgifter återbetalning [ERC]. Med detta i åtanke, kanske en tracker inteckning fortfarande vara det bästa alternativet för dig om andra typer av inteckningar bära för mycket administration och du kan hantera de fluktuationer i betalningar utan att äventyra din ekonomiska förpliktelser.