tracker inteckning innehavare “bör vara försiktig med basräntan stiga”

En expert har sagt att basen räntan sannolikt kommer att öka under 2011.

Personer med tracker inteckning produkter hem kredit bör vara försiktig med det faktum att landets räntan kommer sannolikt att öka under hela 2011, har en expert sagt.

Enligt Chris Jenkins, creative director på Dallas Matthews, villaägare med sådana inteckningar måste påbörja sina förberedelser för “ökade ekonomiska trycket” de sannolikt kommer att vara under någon gång under de kommande 12 månaderna.

Bank of Englands penningpolitiska kommitté har konsekvent valt att hålla basräntan på en historiskt låg nivå på 0,5 procent under den globala ekonomiska nedgången i ett försök att undvika att den brittiska lider over-inflation.

Dock känns Mr Jenkins att detta kommer att öka inom en snar framtid då Storbritannien fortsätter att dyka upp från effekterna av lågkonjunkturen, vilket innebär att detta, i kombination med en ökning av kostnaderna för många hushåll räkningar, kan driva antalet repossessions sker över nation upp.

Därför förklarade specialisten att det är viktigt att hushållen inte “begrava huvudet i sanden” med hänsyn till dessa eventuella förändringar i deras utgifter och istället börja planera för dessa förändringar förr snarare än senare.

“Långivare kommer att berätta husägare hur mycket utbetalningar kommer att öka i händelse av en räntehöjning. Veta det belopp som betalningarna ökar med kommer att bidra till att planera på lång sikt och bo skuldfri”, konstaterade han.

Detta kommer efter rådets hypotekslångivare tidigare i veckan (15 dec 2010) prognos att antalet repossessions av inhemska fastigheter kommer att stiga med 4.000 från 36.000 i år till cirka 40.000 år 2011, medan fall av obetalda hem kredit är också inställd på att gå upp.

Men förra månaden avslöjade den organisation som repossessions hade minskat i antal under det tredje kvartalet 2010.