topplån eller ett ytterligare förskott

Om du är en husägare och i behov av lite extra pengar, är en möjlighet att du kan överväga att ta ut en andra inteckning. Om det aktuella värdet på ditt hus överstiger det belopp du betalat för det (din inteckning totalt), så du har eget kapital som kan användas för att låna mer pengar. Detta är i grunden ett lån som är säkrade på ditt hus – och benämns ibland ett ytterligare förskott.

hitta en annan långivare?

Du kan vända din befintliga långivare för ett topplån, eller shoppa runt för en lägre ränta. Det är troligt att din topplån kommer att vara för en mindre mängd kapital, men kommer ändå att vara föremål för högre räntor och eventuella avgifter. Detta beror på att det är mer av en risk för långivaren – långivaren tar en “andra avgift” över din fastighet, vilket innebär att om skulden återkallades och ditt hus återtas, skulle de andra i raden efter din huvudsakliga långivare att ta emot deras skuld.

i vilket syfte?

Säkrade lån och topplån är populärt med människor som vill höja extra medel – till exempel om du vill utföra hem förbättringar eller etablera sig och behöver kapital för att komma igång. Även om det kan vara ett bra sätt att hitta en kontant fast klumpsumma, vara medveten om att du äter i den investering som din fastighet ska vara. Du bör se till att du har planerat för de extra kostnaderna för återbetalningar utöver vad man ursprungligen var bundna till. Om inteckning sikt kommer att pågå in i din pension, kommer du att vara i stånd att hålla uppe återbetalningar?

förstå det finstilta

Även om det finns ett antal långivare som erbjuder topplån, innan du förbinder dig till något du bör vara helt klara över de erbjudna villkoren. Även om det kan finnas ett specialerbjudande eller rabatterad period med låg ränta, ofta dessa kommer att återgå till en högre nivå efter den inställda tiden – en gång, måste du ta lång sikt snarare än på kort sikt. Dessutom, kan ditt eget kapital ger en säkerhet kudde så att om marknadspriserna faller, kommer du att undvika det negativa egna kapitalet “gap” – ta ut en andra inteckning innebär att du kommer att förlora denna säkerhetsfunktion. (Det är där frasen “intecknade upp till ögonglober” är särskilt träffande.)

Du bör också ta hänsyn till eventuella andra kostnader som du kan ådra – avgifter arrangemang, en omvärdering undersökning, ytterligare betalning skydd mm