titta på den inteckning

Bank of England räntan har varit stadig sedan augusti 2005, och även att flytta var söderut. Varför då finns tusentals bolånekunder upp i famn om en oväntad och ovälkommen ökning av kostnaderna för sina bolån?

Kunder i Nottingham Building Society har förskjutna ta emot brev från Nottingham råder dem av en räntehöjning, via en ökning av SVR (standard rörlig ränta). Bolån kopplade till SVR har haft räntan höjs från 6,39% till 6,49%

I början av 2006 gjorde Nottingham Building Society rubriker genom toppning de bästa borden köpa inteckning för ett antal veckor, och erbjuder en treårig rabatt på endast 4,35%, så detta drag har setts som en ganska turn-around och många mäklare är mindre än gratis om flytten.

N & P (Norwich och Peterborough) är ett annat samhälle som har höjt sin SVR från 6,3% till 6,49%. Detta kommer inte att beröra de flesta av N & P: s låntagare, eftersom de flesta av deras erbjudanden är av tracker typ, som är kopplad till basräntan.

Dessa är både medelstora hypoteksinstitut. En talesman för Nottingham säger att mindre än £ 2 per vecka ökar för den genomsnittlige låntagaren innebär att de fortfarande får stort värde. SVR är i genomsnitt träna på cirka 6,59%.

Det finns mycket lite en låntagare kan göra för att förbättra situationen, om du är halvvägs igenom rabatten sikt. Om du flyttar till ett annat företag, då du kommer att drabbas av förtida inlösen betalningar. Om du närmar dig de sista månaderna av avtalet så ska du titta runt med tanken på re-inteckning.

Den andra typen av avtal för att närma sig med försiktighet är det cash-back option. Ofta bär högre avgifter, är kunderna i allmänhet också bunden till en högre ränta. Du skulle vara klokt att kolla villkoren noga eller du kan hamna att göra ett kostsamt misstag.

Northern Rock är bara en av de banker som erbjuder cash-back inteckning erbjudanden. Tills nyligen sina låntagare kan välja att ta emot £ 1000 i början av affären, förutsatt att detta kontant tillbaka om de bytte till en annan inteckning inom tre och ett halvt år. Detta har nu förändrats och summan reduceras till £ 750. Villkoren för erbjudandet har förändrats också. De erbjuder nu ett förbättrat erbjudande för låntagare på nytt inteckning till Northern Rock från annat håll. Återbetalningen tid om de flyttar till ett alternativt Northern Rock affär eller lösa lånet är nu bara två år.

Även om detta är ett bra drag för nya kunder, ses det som orättvist att deras nuvarande mortgagees. En befintlig kund re-inteckning med Northern Rock och tar cash-back option kommer att bindas in i tre och ett halvt år, medan om du är en kund att gå vidare från en annan långivare slipsen är bara två år.

Det verkar som om tiderna förändras. För de allra bästa råd om nuvarande inteckning situation och en klar uppfattning om vad som finns de bästa råd vi kan ge är att kontakta en on-line mäklare. Ofta de bästa erbjudandena är reserverade för internetkunder och genom att använda en mäklare du kommer att erbjudas en rad olika alternativ, skräddarsydda för att passa dig.