till 5,75% och därefter förvalta ett år av ränte-osäkerhet

Bank of England har redan gjort fyra kvartal-punkt räntehöjningar sedan augusti 2006, lämnar många husägare hoppas att oron för ytterligare höjningar i år skulle visa sig vara ogrundade. När allt förra månaden nio-medlem penningpolitiska kommittén (MPC) röstade med knapp majoritet att frysa räntorna på 5,5%. Denna vecka, dock sköt mer monetärt aggressiva ledamöterna i utskottet omröstningen den andra vägen, med räntor stiger nu till ett öga att vattnas i 5,75%. Ännu värre, många analytiker förutspår en ytterligare ökning till 6% före slutet av 2007.

För den genomsnittliga homeowner med, säg, en £ 100.000 inteckning, likställer varje kvartal-punkt räntehöjning till en ytterligare £ 16 en månad, i genomsnitt. Det betyder att, under det senaste året, hade låntagare redan sett avbetalning stiga med ca £ 64, med denna senaste ökningen kommer totalt betalningförhöjningar vara närmar £ 100 märket. Och för de med större bolån, kan de ekonomiska konsekvenserna bli mycket värre.

Förra gången vi inför sådana räntorna var 2001, men skillnaden idag är att våra skulder är generellt mycket högre. Konsument spenderar har blivit stöttepelaren i den brittiska ekonomin, på bekostnad av tillverkningsindustrin, vilket har istället vissnat. Processen har fungerat eftersom vi köper hem till låga räntor, sedan redskap upp mot de hem för att utföra på utgifterna. Resultatet är att landet nu är igång på den högsta nivån av skuld någonsin.

Framför allt har gynnsamma ränteläget under de senaste åren uppmuntrat många tusentals människor att ta ut topplån, kanske för att minska oprioriterade skulder, betala för hem förbättringar eller hjälpa till med kostnaderna för att ta hand om familjen. Om du är en av de många med ett topplån, detta senaste Bank of England ränte-uppgång kommer att vara dubbelt smärtsamt. Dessutom, om du letar efter nya inteckning erbjudanden, kan du möta betala ut så mycket som två räntepunkter högre, vid en tidpunkt då de disponibla inkomsterna sjunker och sparkvoten har pressats till sin lägsta på nästan 50 år.

Inte heller är de på fast ränta erbjudanden nödvändigtvis skyddas från effekterna av 5,75% ränta. Om du, liksom många hundratusentals andra i Storbritannien, säkrade en två-års fast ränta inteckning i sommaren 2005, att dra nytta av de då låga räntor, kan du nu stå inför chocken av dramatiska betalningar ökar, eftersom din fast ränta kommer till ett slut och du tvingas till din långivare standard rörlig ränta (SVR).

Så detta är allt en berättelse om jämmer och elände? Tja, det är verkligen en orolig tid för första gången köpare och befintliga husägare men det finns fortfarande gott om alternativ på marknaden för att säkerställa att du får bästa möjliga inteckning affär, trots osäkerheten. Det viktigaste är att du förstår där marknaden är och vart den är på väg, och att du har beredskapsplaner för eventuella räntehöjningar i framtiden. Om du är en första gången köpare eller du funderar på att byta inteckning, vara säker på att få rätt råd för att säkerställa att du inte över-begå din ekonomi. Med hjälp av en omfattande söktjänst som Beat That Citat också kan hjälpa dig att snabbt och effektivt forsknings tillgängliga erbjudanden på marknaden, se till att du får rätt inteckning för dina individuella omständigheter.

Mest av allt, låt inte någon oro du kan ha över eventuella framtida räntehöjningar tvinga dig till att göra förhastade beslut eller köper panik. Ta dig tid att tänka igenom dina alternativ och balansera upp inte bara din ekonomi med inteckning erbjudanden på erbjudandet, men också noga överväga dina livsstil och preferenser och vilka ekonomiska trygghet du behöver för att leva bekvämt och utan stress. Ta dig tid nu att tänka marknadens utmaningar och möjligheter, och du kommer att skörda frukterna i framtiden både ekonomiska och personliga välbefinnande.