svr-v-fast ränta inteckningar – är det dags att byta

Om du för närvarande bättre tack vare din inteckning leverantör är låg standard rörlig ränta (SVR), du förmodligen inte kommer att överväga ett byte till en ny inteckning affär. Men med fast ränta erbjudanden närvarande på en låg nivå, och risken för att räntorna kommer att börja gå upp, kanske du vill tänka om.
Vad är nästa för priser?

Ingen vet när – och hur snabbt – basräntan kommer att stiga, men det är fullt möjligt att nästa steg kommer att vara uppåt.

I själva verket, medan Base Rate ser ut att ligga kvar på nuvarande nivå under några månader ännu, är det allmänt förväntas att inflationstrycket kommer att tända en serie vandringar potentiellt senare i år – och in i 2010.

Om priserna inte gå upp snabbt, kan detta vara mycket obehagligt för någon fortfarande på en rörlig ränta – och särskilt för dem som har vant sig vid att göra reducerade månatliga avbetalningar.

negativt eget kapital

Huspriserna är låga just nu, och kommer sannolikt att fortfarande vara låg när räntorna börjar stiga, vilket innebär att många villaägare kommer att vara i händerna på högre räntor utan att kunna remortgage, på grund av otillräcklig kapital eller negativt eget kapital .

Negativt eget kapital är där det belopp du har lånat från din bolåneinstitutet överstiger värdet på din fastighet – och kan göra det mycket svårt att remortgage. Detta är en anledning till varför du kanske vill överväga att vidta åtgärder innan du befinner dig i denna situation.

Fördelar med en SVR

Som SVRs är normalt cirka 2% över basräntan, innebar denna historiskt en dyr vandring i amorteringar i slutet av en inteckning affär period, vilket också innebar att du oftast kan spara pengar genom att byta till en ny deal. Men med basräntan på is på en all-time low på bara 0,5%, har vissa långivares SVRs minskat dramatiskt – vilket fick många låntagare att fördröja binda till en ny deal.

Ändå, medan billiga SVR erbjudanden kan vara gynnsamma på kort sikt – eftersom det innebär låga månatliga återbetalningar – dessa erbjudanden kan bli dyr mycket snabbt om räntorna börjar gå upp igen, eftersom din månatliga avbetalningar kan snabbt stiga.

fördelarna med en fast ränta affär

Eftersom det är osannolikt att mer långsiktiga fasta priser kommer att få mycket lägre, kanske husägare vill överväga låsa in en fast produkt. En fast ränta inteckning låter dig veta exakt vad din månatliga avbetalningar blir för längden av affären, och ger dig sinnesfrid att återbetalningarna inte kommer att stiga under den tiden.

Med tanke på att fasta priser har sjunkit en hel del under det senaste året (femåriga fixar till mindre än 5% är för närvarande tillgängliga), om du är intresserad, se till att du shoppa runt för inteckning erbjudanden för att hitta den rätta för you.and slutligen-

Innan du tar steget, se till att du gör matematik för att räkna ut hur mycket du kan betala på din SVR om räntorna börjar stiga, och sedan jämföra detta med eventuella besparingar du kan göra genom att remortgaging till en fast ränta affär.