sub-prime bolåneinstitut står för över hälften av uk repossessions

Över hälften av Storbritanniens återtagande order förs av sub-prime långivare, enligt en BBC-rapport. Dessa långivare borga för låntagare med dålig kreditvärdighet och står för endast 6% av den totala bolånemarknaden. Radio Five Live oss Vakna med pengar program genomfört en undersökning av 1.200 fall gå igenom 18 County Courts i januari i år och upptäckte att mer än 10% fördes av två sub-prime långivare som ägs av amerikanska investmentbanken Lehman Brothers. 148 fall heter de två grenarna, Southern Pacific Mortgage Limited eller SPML och Preferred inteckningar, medan två av Storbritanniens största sub-prime långivare, GE Money och GMAC-RFC, medverkat i över 100 utfrågningar.

Alla inteckning berörda långivare betonade ökad sannolikhet för sin kundbas måste ställa in betalningar. En talesman för GMAC sade: “Det borde inte komma som någon överraskning att de långivare som arbetar med låntagare med tidigare kredit problem har sannolikt att göra med fler fall av standard bland sina låntagare. Jämföra långivare som GMAC-RFC med high street långivare är lite som att jämföra äpplen och päron. ”

Samtidigt erkänner sanningen i detta påstående, experter hävdar fortfarande att andelen är oproportionerligt högt med tanke på den lilla marknadsandel som sub-prime långivare kontroll. Men fallen i urvalet är innehav fordringar utfrågningar snarare än faktiska repossessions och sub-prime långivare i fråga är angelägen om att påpeka att de flesta av dessa utfrågningar kan lösas innan återtagande blir oundviklig. “Siffrorna är baserade på innehav påståenden förhör och är därför inte representativa för den faktiska repossessions, som är mycket lägre,” sade en talesman för SPML och Preferred. “Av förfarandet inleddes, där advokater blir inblandade, är fem av sex lösas utan att tillgripa återtagande.” Den nyligen nationaliserade Northern Rock var en av de mest framträdande av de traditionella försäkringsbolagen i provet tillsammans med Bradford och Bingley och Britannia.

Detta är inte den första rapporten att kasta sub-prime långivare i en fördömande ljus. I januari förra året Citizens Advice Bureau genomförde en studie med titeln Set Up To Fail, som drog slutsatsen att beteendet hos denna grupp av långivare var aggressiv och oansvarigt och ledde till en kraftig ökning av inteckning efterskott och repossessions.

Citizens Advice koncernchef David Harker sa: “Den stolt beteende som vissa mäklare och sub-prime långivare allvarligt undergräver bostad och slår de mest utsatta låntagare hårdast. Vår forskning tyder på att många blivande villaägare har mis-sold olämpliga och dyra bostadslån som är dömda att misslyckas från början. ”

I rapporten konstateras att många sub-prime långivare var onödigt stelbenta och styvnackade i förhandlingarna möjliga lösningar med sina låntagare. Harker fortsatte med att säga: “Många sub-prime långivare strunta i reglerna om ansvarsfull utlåning genom att bevilja lån när det är klart att låntagaren inte kommer att ha råd att betala tillbaka det från början, sedan blir tufft omedelbart saker går fel. Långt från att tillhandahålla bostäder säkerhet och en värdefull tillgång, har bostadsägande visat ett snabbspår till skuldsättning och bostadslöshet för många utsatta låntagare med låga inkomster. “