stigande hem försäkringspremier

Det har varit många förutsägelser om stigande premier hemförsäkring efter de katastrofer som ses under förra sommarens översvämningar, och pengarna försäkringsbolagen tvungna att betala ut. Fastighetsägare väntades möta högre premier under hela 2008 efter den omfattande översvämningarna i sista försäkringsgivare sommar kostar så mycket. Dessa förutsägelser har utmanats av ny forskning från Datamonitor, en oberoende marknadsanalytiker.

£ 300.000.000 betalades ut av hem försäkringsgivare översvämning påståenden förra året, men i stället för att priserna stiger, har det sett konkurrensen på hemförsäkring marknaden ökar. I juni och juli störtflod av regn förra året, skadade allvarligt tusentals brittiska fastigheter och kostar sektorn uppskattningsvis £ 3000000000. Detta hindrar försäkringsbolagen hävdar tillbaka de förluster de såg förra året genom att öka bidraget priser i år, verkar det billiga hemförsäkringar fortfarande kan hittas.

Datamonitor tror att många av de kostnader försäkringsbolagen såg på grund av 2007 års översvämningar, kommer att föras på igen genom återförsäkrings branschen. Dock gick analytikern med att säga att det uppskattar att brutto hemförsäkring hävdar kostar över £ 4000000000 förra året. Skulderna hos många primära försäkringsbolagen kan minska den vinst som genereras av marknaden från 2006 års siffra på 167.000.000 £, till en häpnadsväckande förlust på över £ 300 miljoner 2007.

En finansiell tjänst analytiker från Datamonitor, Mahreen Hussein, sade: “Medan marknaden lidit stora förluster under 2007, premieinkomsten höll faktiskt upp ganska bra, och så länge som premierna inte sjunka under 2008 räknar vi med en återgång till vinst hushållet försäkringsmarknaden. ”

Datamonitor såg också en ökad användning av jämförelse priset på Internet webbplatser för att få konkurrenskraftigt prissatta erbjudanden hemförsäkring. Men det varnar för att detta leder till folk väljer sin hemförsäkring enbart på angivet pris.

Detta är att öka konkurrensen mellan försäkringsbolagen, och tvingar företagen att hålla priserna nere på grund av priserna övriga försäkringsbolagen erbjuder för liknande politik. Möjligheten att använda dessa jämförelse webbplatser såsom Only försäkring, innebär att kunden kan söka efter det bästa pris de kan få från de flesta försäkringsbolag som finns på marknaden.

Premieinkomsten ökade marginellt under 2007, är det tänkt att de inte stiga med några betydande figur tack vare överflödet av konkurrensen på marknaden. Association of British försäkringsgivare sade att dess medlemsföretag behandlat 165.000 fordringar som en följd av ovädren i fjol.

Översvämningarna i Yorkshire, Gloucestershire och Worcestershire kosta branschen tillsammans mer än £ 3 miljarder kombineras med andra händelser från förra året detta gjorde 2007 det värsta året någonsin för väderrelaterade påståenden. Enligt ABI den genomsnittliga kostnaden för fastigheten översvämningsskador var £ 20.000, i många fall som alla var täckta av en hemförsäkring.

Regeringens senaste förteckningen över flodslätter över hela Storbritannien har stötte upp politiska priser för många kunder hemförsäkring över hela landet. Försäkringsbolagen har lärt en hård läxa efter de enorma förluster de upplevde förra året, och har ökat sina politiska priser för människor som bor i dessa områden i enlighet med detta.

ABI har efterlyst en 25-års översvämning strategi, inklusive planering kontroller för att se till att nya egenskaper som inte är byggda i områden med hög risk översvämning. Kommittén anser också att ett enda nationellt organ som ansvarar för hanteringen av översvämningar bör startas för att hantera situationen.

Hussein fortsatte med att säga: “försäkringsgivare kan falla i fällan av att fortsätta att konkurrera aggressivt under 2008 i ett försök att behålla sin marknadsandel” och detta kommer “hindra möjligheten för försäkringsbolagen att ta in mycket kraftiga räntehöjningar, vilket leder till endast mindre vinstnivåer för 2008. “