stigande bolåneräntor gör lite för att bygga upp konsumenternas förtroende

Precis när bostadsmarknaden äntligen började visa tecken på återhämtning, fick bostadsköpare hit med ett annat slag. Bolåneräntor är på uppgång. En av de största utmaningarna i att övervinna den ekonomiska krisen har varit att återupprätta förtroendet och skapa ett klimat där presumtiva köpare känner sig bekväma venturing tillbaka in i investeringen spelet. Nu precis när vi alla trodde det var säkert att gå tillbaka i vattnet, bolåneräntor hoppa högst de har varit sedan november förra året.

Förra onsdagen, steg kurserna med 30-årig fast ränta inteckningar från 5,46% till 5,70%. Inte en stor sak, säger du? Enligt FTN Financial, kommer det lilla hopp minska antalet låntagare som vill finansiera, i hälften. Antalet villaägare söker refinansiering har också minskat. Enligt en representant från JP Morgan Chase & Co, “En ränta på 4,75%” verkade vara switch “som påslagen refinansiera verksamheten, säger han. Nu, priserna är en hel procentenhet högre.”

Övriga ökningar ingår: 15-årig fast från 5,02% till 5,27%, 30-årig fast jumbo från 6,56% till 6,73%, 5/1 ARM från 4,59% till 4,87%, och 7/1 ARM från 5,01% till 5,15% .

Anledningen till denna ökning är de stigande obligationsräntorna som nådde 4% förra veckan. Vissa säger att detta är ett tecken på att ekonomin planar ut, där andra säger investerare är nervösa och söker mer långsiktiga, säkra investeringar.

I vilket fall som helst, stigande räntor gör ingenting för att uppmuntra nya program för att hjälpa husägare refinansiera sina bolån. Harpa, eller Home Affordable Refinance Program, gör de i situationer där de är skyldiga mellan 80% och 105% av deras hem värde, att refinansiera till nya lägre priser. Planerna var att programmet skulle kunna hjälpa nästan fem miljoner husägare minska sina månatliga betalningar.

Tydligen, respons från allmänheten till harpa, var mycket lägre än väntat och nu när priserna är på uppgång, kommer förmodligen inte få mycket bättre. HARP besvärades med administrativa frågor som ledde till många ansökningar nekas eller aldrig övervägt, och programmet hade svårt att få behövs momentum för att nå sina höga mål. Kvalificerade lån måste garanteras av Fannie Mae och Freddie Mac. Knappt 13.000 refinansiering slutfördes, och över 17.000 fortfarande behöver bearbetas. De genomsnittliga sparandet minskade bolåneräntor med 1,3-1,5 procentenheter. De som har försäkringar för hypotekslån, är inte berättigade enligt denna version av programmet, men framtida förändringar är på gång.

HARP har utvecklats som svar på de många låntagare som inte kunde refinansiera grund av brist på kapital i sina hem. Många hade köpt när priserna var höga, och när värdena sjönk, var kvar med bolån högre än fastighetens aktuella marknadsvärde. De stigande räntorna kommer att göra lite för att hjälpa dessa villaägare.

Inte överraskande, har siffrorna för bostadsköp förblivit stillastående eftersom priserna började stiga. Även om nuvarande räntorna är lägre än förra året, då de satt på ca 6,32%, har människor funnit ännu en anledning att inte engagera sig i en långsiktig investering.