statsbidrag och första köpare hem

Lägre räntor och höjda statsbidrag har lockat fler australier, särskilt första homebuyers, köpa en bostadsfastighet. Antalet bygglov i januari för att bygga privata hus steg för första gången sedan april 2008 trots att det totala godkännanden för att bygga bostäder faller, visade officiella uppgifter.

Men nu partiet är officiellt över. Enligt ledande ekonomer intervjuade på ABC AM programmet förra veckan, kan husköpare förväntar sig att återbetala cirka 130 extra per månad på en genomsnittlig inteckning efter den närmaste Reserve Bank of Australia styrelsemöten. RBA är allmänt tippas att höja styrräntan intresse kassa med upp till 75 punkter i ett ytterligare försök att linda tillbaka Samväldet stimulans och tillbaka räntorna till en normal nivå.

Centralbanken höjde senast räntan tidigare denna månad, och sedan dess har landets största affärsbankerna har aviserat ökade vinster. Men nu kommer det att finnas lite mer utrymme för att leta efter bättre priser. Kassör Wayne Swan meddelade nyligen att den federala regeringen lägger mer pengar på icke-banklån för att försöka stötta upp konkurrensen på hypoteksmarknaderna.

Konkurrensen på bolånemarknaden led i Australien under de senaste två åren. Icke-bank långivare Bluestone och RAMS bostadslån var två långivare att finna sig ett offer för den globala finanskrisen, lamslagen av den högre kostnaden för att låna. När talar vände från subprime till “credit crunch”, det fanns ingen kredit. Likviditeten torkade bara upp, vilket – som regeringar runt ryggen World Wind stimulanspaket – till högre bolåneräntor. Högre priser, ovanför rörelser i RBA kontanter kurs, är kostnader bankerna måste förmedla till konsumenterna att bevara sin lönsamhet. Australiens RBA var den första centralbanken i världen att sätta upp priser efter krisen passerat Australien, åtminstone.

Förnyad konkurrens på marknaden kan innebära att du har möjlighet att leta efter bättre priser. Du kommer inte att begränsas till de fyra stora bankerna, eller banker alls, när Commonwealth plan för att stimulera icke-banklån sparkar i. Ändå en räntehöjning på två procent skulle fortfarande lämna rörlig ränta bostadslån väl under 9,60 procent topp ses vid tiden för den sista federala valet. Så om din lön inte har sjunkit på grund av kortare arbetstid, är det en bra tid att öka betalningarna för att betala din inteckning av snabbare. Och om du kan hitta ett hem du har råd, det är en idé att köpa nu medan priserna är något lägre än de var år 2007.

Du har fortfarande tid enligt första hemmet köparens bidrag, även om det också är under avveckling tillbaka. Massor av andra människor tar alternativet: så många att bankerna kämpar för att hålla jämna steg med en oväntad ökning av ansökningar från första bostadsköpare. Hantera din inteckning ordentligt kan betyda att du köper färre konsumtionsvaror på kort sikt samtidigt som du försöker att hantera dina lån, men det innebär ökad ekonomisk trygghet på lång sikt.