stängts för ett lån modifiering här är varför

Den senaste utvecklingen av president Obama administrationens Home Affordable Ändring Program (Hamp) inte har varit bra. Även fler modifieringar färdigställs på kumulativ basis, är mindre än 10% av de sökande som uppfyller kraven för ett träningspass lösning enligt villkoren i planen ges en av inteckning reparatörer och långivare. Även om detta verkar vara ett katastrofalt resultat, kunde det ha förutspått.

En stor vägspärr för alla lån modifiering plan är att samla och serviceavtal (PSA). Detta är den överenskommelse som dikterar villkoren för hur bolån samlas, värdepapperiserade, sålda till investerare, och därefter servas av andra företag. Och en av de termer många av dessa avtal innehåller gör det nästan omöjligt för vissa husägare att erbjudas en modifiering.

Faktum är att vissa pooling och serviceavtal uppger att högst 5% eller 10% av de inteckningar som ingår i poolen kan erbjudas lån ändringar i fråga om standard. Så det amerikanska finansdepartementet, i att anmäla att 9% av villaägare som kvalificerar sig för planerna har fått modifieringar, är helt enkelt rapportering av information som kunde ha uppskattat just genom att undersöka strukturen i inteckning industrin.

Dessa PSA satt en gräns för hur många inteckning ändringar kan erbjudas av reparatörer, och dessa företag kan möta ansvar från trusterna eller investerare som äger de underliggande lånen om de erbjuder alltför många träningsplaner till låntagare. De får finna sig i strid med service villkor som de kommit överens om att, även om det skulle ge fler husägare att undvika utestängning, och de är inte villiga att ta denna risk.

Detta är ett av problemen för regeringen att delta i inteckning marknader. Även om det kan tillägna $ 75000000000 för att åstadkomma fler ändringar, har det inte förändrats eller stört direkt i PSA att begränsa antalet sådana program som kan erbjudas till fallerade låntagare. Således är regeringen uppmuntrar långivare att erbjuda fler planer än den lagliga, överenskomna gränsen i PSA.

Om långivaren har drabbat gränsen i antalet lån det är tillåtet att modifiera, får inteckning måste avlägsnas ur poolen för att hjälpa låntagarna. Om detta är fallet, kan ägarna måste få en kopia av pooling och serviceavtal för att ta reda på vad den service företaget instrueras att göra för förlust lindring och hur inteckning säkerheten konstrueras.

Särskilt i de fall där låntagarna har svårt att förhandla fram ett lån modifiering eller annan lösning till avskärmning, kan det vara bra att undersöka PSA. Dessa avtal beskriva ibland hur företagen ska förfara i fall av standard och där förlust utsläppsreducerande åtgärder skulle göra det möjligt för låntagare att behålla sina hem. Att ha en kompetent advokat översyn PSA kan vara mycket effektiva.

För värdepapper som har sålts offentligt, som många har, kommer PSA att finnas tillgänglig via Securities and Exchange Commission. Söka i SEC: s hemsida kan ge den verkliga språket i PSA för husägare att undersöka. Vad låntagarna måste ta reda på är namnet på det förtroende som deras bolån ligger. Denna information kan hittas genom att skicka in en ansökan till inteckning serviceföretaget.

När dessa begränsningar placeras på reparatörer, både husägare och investerare i fastigheter värdepapper drabbas. Naturligtvis kommer inte alla inteckning ändras och inte varje ändring kommer att slutföras, men det är föga meningsfullt för de sökande att stängas av processen helt enkelt på grund av andra villaägare faller bakom första och den restriktion som PSA har redan uppnåtts .