standard rörlig ränta inteckningar

Efter ränteuppgången den 5 juli med 0,25% är det allmänt förväntas att de flesta långivare kommer att öka sin standard rörlig boränta med minst samma belopp och faktiskt några har redan gjort det. Men vad är en standard rörlig ränta (SVR) och hur påverkar det dig?

SVR är typiskt ränta som du skulle tas ut av en långivare om du inte var på en “special deal”. Räntesatsen varierar och vanligtvis rör sig upp och ner i takt med rörelser i Bank of Englands basränta. Detta innebär att om du har en inteckning som är baserad på en svr din inteckning betalningar kommer att variera från gång till gång. Men om du tog ut en två-årig fast ränta inteckning är, per definition, inte långivarens standard rörlig ränta. Den fasta räntan kommer att gälla för två år och efter att långivaren skulle normalt debitera dig deras standard rörlig ränta.

De flesta människor skulle normalt då vara bättre om de kunde få en annan “special deal”. Vid skrivande stund (10 juli 2007) standard rörlig ränta flyttar till mer än 7,5% medan du kan fortfarande få fast ränta inteckningar på mindre än 7,0%.

Många människor är på svr inteckningar eftersom de har helt enkelt aldrig tänkt att re-inteckning. De har inte sett att se om långivaren som gav dem bra affär två, tre eller fem år sedan fortfarande är att ge dem en bra affär nu när de inte är på den kurs de ursprungligen fick.

Det enkla sättet att kontrollera att du fortfarande får en bra affär är att använda en webbplats inteckning jämförelse. Detta kommer att visa dig vad det bästa tillgängliga råkar vara – det är bättre att kolla detta än att bara hoppas att det är den nuvarande inteckning som du har.