stad vakthund sonder pengar långivare över hög risk bolån.

A ‘subprime låntagare “är en person med en dålig kreditvärdighet. Detta kan vara allt från någon som har missat några kreditkortsbetalningar till någon som har försatts i konkurs. För banker och mäklare inteckning, dessa typer av kunder är lönsamma eftersom risken är knutna till dem är motiverat att ta ut skyhöga räntor. Dessa kunder är så lukrativ att marknaden för dem är värt £ 30 miljarder per år och många nya företag att komma in på marknaden. Siffror visar att antalet inteckningar som godkändes i maj på nya bostäder gick från över 67.000 i april till mer än 81.000 en månad senare i maj. Analytiker gissar att dessa siffror förväntas fortsätta stiga.

Investment banker som Deutsche, West LB och Investec är några av de nyare aktörerna på subprime-marknaden medan Lehman, GMAC och Merill Lynch har varit i spelet under en tid.

Så eftersom antalet investmentbanker och mäklare utlåning till dessa typer av människor har stigit så kraftigt på senare tid, med många nya företag engagera sig, har Financial Services Authority sina misstankar om vad som händer i denna del av pengarna-Utlåningssektorn och håller ett vakande öga på saker för att se till att det som pågår är alla över styrelsen.

En FSA talesman säger område att FSA oftast tittar på är om inteckning rådgivare vidtar rätt åtgärder när det gäller att få alla rätt information för kunden. Att få rätt information kommer att hjälpa dem att bedöma huruvida den personen är kapabel att hålla upp amorteringar.

“Vi vill bedöma om inteckning rådgivare tar rimliga åtgärder för att säkerställa att personliga rekommendationer att ingå sub prime inteckning produkter är anpassade till de behov och förutsättningar konsumenterna. Vi vill också se till att inteckning rådgivare samlar all information som kan vara relevant för att fastställa lämpligheten av dessa produkter. ”

Nyligen gjorde myndigheten en del grävande i förhållande till området för subprime-låntagare. Den granskade 31 små inteckning företag och 210 kunder som hade tagit ut lån med dessa bolag. Som ett resultat, avslöjade FSA att 60% av de företag som inte hade fått tillräckligt med information från kunden att avgöra om den har ett fullgott kunde betala tillbaka sina lån och i 57% av fallen, försäljning involverad konsolideringen av en kunds befintliga skulder.

Sedan var det också 67% av de fall där företagen inte kunde visa att de hade tagit hänsyn till kundens tidigare situation med avseende på borgenärer och skulder. Det är för att inte nämna det faktum att de flesta (80%) inte kunde motivera hur inteckning produkt kunde möta kundens behov.

I själva verket hade FSA tre fall där mäklare verkar ha hjälpt kunder att få en inteckning som de inte hade råd med uppblåsning sökandens inkomster på ansökningsblanketten. Dessa företag har hänvisats till tillsynsmyndigheter för vidare utredning.

Det fungerar som en stark påminnelse för mäklare att hålla en checklista för att samla in rätt information om inteckning sökande. Det inkluderar kredit historia, tidigare skulder, befintliga arrangemangen inteckning samt inkomster och utgifter. Dessa dagar de flesta inteckning erbjudanden säljs via mäklare så att de har en viktig roll att spela.

Finansinspektionen säger att det kommer att följa upp den här frågan och att ytterligare utvärdera försäljningen med dessa typer av företag för att kontrollera att de har ändrat sina rutiner för att samla in information. Det börjar med en genomgång av inteckning mäklare som är beredda att sälja kunder bostadslån som har en dålig kreditvärdighet. Undersökningen börjar denna sommar.