som kan få en inteckning i dag

Nästan varje upplaga av lunch och kväll nyhetsrubriker på TV har finansiellt relaterade nyheter i dessa dagar, är de finansiella marknaderna plumeting och varje månad, ibland varje vecka en annan bank ber om ytterligare finansiering. RBS är den senaste banken att erkänna det är efter en ytterligare £ 10 miljarder dess aktieägare.

Det första offret av kreditkrisen både i USA och Storbritannien ser ut som den intecknade husägare. Här i Storbritannien började med räntorna sänks för att försöka stimulera konsumtionen och stärka ekonomin. Sedan huspriserna avstannat och rapporteras ha minskat med några procent, men de är fortfarande upp på 12 månader sedan. Nästa inteckning produkter drogs utanför de stora gatorna av långivare oroliga för sin brist på finansiering och förluster i den negativa bolånemarknaden. Något som 60 procent av alla bolån finns i Storbritannien drogs, fast ränta produkter och 100 procent inteckningar En majoritet av 60 procent. Detta eftersom de flesta konsumenter letade efter en viss säkerhet och greppa fasta priser så snabbt som möjligt. De 100 procent inteckningar drogs därför att de är för riskabelt en investering för bankerna framöver.

Idag du är osannolikt att få en inteckning om du inte har en insättning sparat upp och om din insättning är mindre än 5 procent du kan vara begränsad i ditt val av långivare. Det som verkligen irriterar mig är att cirka 8 år sedan, när jag köpte min första fastighet, var det praxis att ha en 5 procent insättning. OK, jag erkänner 100 procent inteckningar fanns tillgängliga och Felt bostadsföretag från vem jag köpte mitt hus erbjöd mig en 100 procent inteckning. Jag visste dock att en 100 procent inteckning var inte det mest förnuftiga sättet att börja på fastigheten stege och så efter inrådan av mina föräldrar jag sparat ihop en 5 procent insättning. Det är bara under det senaste årtiondet som bankerna har hoppat på marknadsföring tåget och gjorde finansiering och krediter till någon sorts Superbrand marknadsplats. Folk var nästan uppmuntras att använda 0 procent kreditkort och lån till låg ränta för att i princip få vad de normalt inte skulle ha råd. Ökningen av Internet under det senaste decenniet har också bidragit till detta, och det har gjort att få finansiering ännu enklare för alla, även människor som inte bör få mer finansiering och kanske inte borde ha godkänts i första hand.

Så bolåneräntor ökar trots att Bank of England har nyligen gjort nedskärningar basräntan. Långivare ökar också de upfront avgifter på bolån. Även om kostnaden för att få en inteckning ökar människor inte ska få panik. Avgifterna kan vara höga, ibland över £ 1000, men jag tror att nu bankerna att insistera på en 5 procent insättning är det bara en bra sak. Konsumenterna bör vara tacksamma att detta händer igen. Om bara bankerna hade fortsatt att insistera på en minsta insättning, med varje inteckning, under de senaste 10 åren, då kanske en del av detta hade kunnat undvikas? Enligt min åsikt, om du inte har råd med en 5 procent insättning då du inte bör verkligen tänka på att ta ut en inteckning. Likaså, om du inte har minst 50 procent av din månatliga ta hem lön kvar efter din inteckning betalning skett så kanske du bör överväga att inte gå för en inteckning.