som bolåneräntor vidta ytterligare flygning

I en annan vecka av turbulens på bolånemarknaden, såg låntagare hjälplöst som räntor på lån för köp av bostäder ökade kraftigt, med minst 14 långivare höja sina skattesatser. Halifax RBS var bland dem vars beslut skulle i hög grad påverka tron ??på många människor drömmer om att komma på inteckning stege – särskilt de kollat ??fast ränta erbjudanden sortiment.

En direkt nedfall av denna utveckling är att den genomsnittliga kostnaden för en två-års fast ränta för en 90 procent lån har skjutit upp till 6,75 procent. Och med detta sker mitt ökande uttag av erbjudanden och vägran av långivare att ge ut lån till låntagare, har husköp sjönk kraftigt. Detta i sin tur har haft en stor vägtull på huspriser och hypoteksmäkleri som en industri. Bostadslån Chase de Vere bekräftat detta, eftersom Aaron Strutt sade: “. Saker har inte varit så upptagen med indragning av erbjudanden för en månad eller så”

Även siffror från rådet Mortgage Brokers (CML) sade att fast ränta inteckningar nyligen har blivit mer populärt med låntagare, är den sorgliga berättelsen om att de affärer alltmer blir för dyrt för låntagare att ha råd.

Även om CML avslöjade de utgjorde 59 procent av alla nya lån i april, vilket är den högsta sett i år, ger de stigande kostnaderna för detta intervall av bostadslån en allvarlig anledning till oro. Analytiker är vana att skylla stiger på kostnaden för att låna pengar på marknaden. Till exempel priserna på Swap marknaden har fortsatt att stiga och långivare har haft att kämpa med detta förutom bristen på medel som efterfrågan på bostadslån ökar. Inom loppet av 10 dagar swappräntorna steg från 5,80 procent till 6,3 procent. Detta föranledde experter att förutsäga att två år fast ränta inteckningar kunde slå 7 procent mycket snart.

“Om den senaste tidens swapräntor är ihållande, kunde två-åriga fasta boräntor närma 7 procent under de närmaste månaderna. Med efterfrågan på marknaden redan så svag, skulle detta representera en annan enormt slag mot bostadsmarknaden utsikterna “, säger Ed Stansfield, en fastighet ekonom på Capital Economics, en prognos hus.

Herr Standsfield förslag, en återspegling av verkligheten som den är, skulle sända kalla kårar längs med ryggraden på många avser låntagare och även långivare. Men det är den enkla sanningen som måste erkännas, på något sätt.

Medan låntagare är upptagna bemoaning deras situation, långivare är dock finjustera strategier som skulle hjälpa dem att övervinna effekterna av kreditkrisen på dem. Intressant, är ett sätt att se till att de inte dras ned av riskabla låntagare.

Nyligen, rådde CML dem att se till att de skyddar sig i fall trenden, som bestäms som det är, leder till ytterligare kollaps i huspriserna. Detta skulle, naturligtvis, har ett antal konsekvenser. Långivare, kanske lyssna på varningen, har slå tillbaka på misstänkta riskabla låntagare genom att införa ökade lånekostnader så långt som låntagare med små mängder avlagringar berörs.

Denna situation är förstås bäst om de villkor som gäller för låntagare med mindre insättningar jämfört med de som de med större insättningar ansikte. Ett exempel på en sådan särbehandling är att de som vill låna 75 procent eller mindre av värdet av deras egendom, och som betraktas som en lägre risk för långivarna har, ibland, hade kostnaden för nya lån minskade för dem.

Detta är bara en av travailsna av låntagarna mitt i kreditkrisen. Många fler kan avslöja när krisen protracts.