som är Fannie Mae och Freddie Mac

Fannie Mae och Freddie Mac är två statliga stödda enheter (GSE). GSE är inrättat av regeringen, men drivs privat. Dessa två GSE har börjat backa upp bolån, vilket gör det lättare för bankerna att dela ut mer bolån med större risker och lägre priser till fler familjer. Fannie Mae och Freddie Mac kombineras nu egna eller tillbaka upp nästan hälften av alla bolån i USA.

Med detta i åtanke, de två GSEs håller en hel del makt och svajar i den amerikanska ekonomin. Deras ovanliga kombination av offentliga och privata insatser tillåter dem att dra fördelar som andra företag inte kan. Dessa fördelar fick dem att växa enormt och även orsakat marknaden och investerarna att lita på dem mer än andra företag. Det finns en logik tyder på att eftersom Frannie Mae och Freddie Mac har båda statliga stöd, även om de kraschar, kommer regeringen att rädda dem på något sätt nödvändigt. Kudden ger investerarna en känsla av trygghet. Och denna känsla av trygghet har gjort en bostadsbubbla i formuläret.

En annan fråga involverad med statliga stöd av Fannie Mae och Freddie Mac är deras storlek. Tillsammans har de två GSEs håller över $ 3 biljoner köpta inteckningar. Om de skulle träffa en finansiell kris, det är sant att regeringen skulle behöva lösa ut dem, men det skulle göras på uppdrag av skattebetalarna. Vad det handlar om är storleken på de två GSE är så inflytelserik att en finansiell kris för dem skulle vara en ekonomisk kris för många amerikaner.

Sedan dess har det funnits många försök gjorts för att reglera Fannie Mae och Freddie Mac, så att två av dem hantera sina finanser och hindra amerikaner från att lida av riskabla manövrar. Det har också förekommit försök att försöka fullständigt privatisera de två GSE, och därmed undanröja alla sina statliga förmåner, men hittills har alla försök har visat sig misslyckade.

Det finns många argument om vad som bör göras med Fannie Mae och Freddie Mac. Under 2003 har de båda företagen visade sig ha felaktigt redovisade sina inkomster från de miljarder, vilket ledde till avgång av flera av toppklass befattningshavare. Onödigt att säga, har Fannie Mae och Freddie Mac otroliga mängd finansiell styrka och utbredning höll dem under noggrann granskning av ekonomer och politiker lika.