sökvägen till Fannie Mae och Freddie Mac godkännande

Så, har du varit en inteckning mäklare för ett tag nu, och du tror att du är redo för nästa steg: godkännande av Fannie Mae och Freddie Mac som säljare och serviceföretag, så att du kan serva dina egna lån.

I allmänhet, för att vara en godkänd säljare och serviceföretag för antingen FNMA eller FHLMC, du kommer att behöva uppfylla följande krav: ett företags nettoförmögenhet på $ 500.000 till $ 1 miljon, adekvata magasinering linjer, tre skrivelser av referens, fel och försummelser försäkring och trohet försäkring, ett utmärkt program för kvalitetskontroll, och personal upplevt i alla aspekter av inteckning originering, bearbetning, underwriting, finansiering och frakt, administration, service redovisning och, naturligtvis, service själv.

Dessa är bara allmänna, minimikrav, så låt oss ta en närmare titt på de krav och processen. Jag förord ??följande information under förutsättning att läsaren inser att godkännandet av ett företag genom FNMA eller FHLMC är deras fullständiga godtycke och är i stor utsträckning en dom samtal baserat på din totala paketet och alla de faktorer som ingår i det. Alla krav kan ändras.

Såvitt FHLMC godkännande går, nettoförmögenhet krav är antingen $ 1 miljon eller $ 500.000, beroende på om du använder de allmänt vedertagna redovisningsprinciper (GAAP) nettoförmögenhet på $ 1 miljon, eller FHLMC definition av acceptabel nettoförmögenhet ($ 500.000). Tyvärr en hel del potentiella sökande är inte medvetna om $ 500,000 nettoförmögenhet möjlighet. Även ett samtal till Freddie Mac hittats fortfarande operatören inte medveten om denna möjlighet, och hävdar $ 1.000.000 var en hård, snabb krav som skall godkännas.

Acceptabel nettoförmögenhet definieras av FHLMC som GAAP nettoförmögenhet minus något av följande: goodwill, köpt service, balanserade överskott underhåll, investeringar i joint ventures, investeringar i kommanditbolag, REO, fastigheter, maskiner och inventarier, fordringar från dotterbolag, investeringar i medlemsförbund, andra immateriella tillgångar och andra tillgångar och uppskjuten skatt på aktiverade överskott service. Reviderade årsredovisningen skall tillhandahållas som en del av godkännandet paketet.

Ett krav som många fortfarande tror är i kraft, men är inte, är kravet att en inteckning bolag skall godkännas av HUD-FHA för att vara en FHLMC säljare och serviceföretag.

Ytterligare krav är att ha en godtagbar program för kvalitetskontroll, fel och utelämnanden försäkring och Fidelity försäkring $ 300.000 minsta täckning, en affärsplan (specifik och rimliga för kort-och långsiktiga strategier), tre referensbrev från investerare, kreditupplysningar om chefsställning, adekvat erfarenhet av framtagning och försäljning, samt erfarenhet av underwriting, administration, standard förvaltning, REO service och investerare bokföring och service. Service är vanligtvis svag punkt för inteckning företag. Du måste visa att om du använder en sub-serviceföretaget, och du har personal med mer än tillräcklig förmåga och kunskap att hantera service. FHLMC inte längre säger att du behöver en viss mängd service på böcker som skall godkännas och, faktiskt, kan du vara godkänd utan service, men starkare paketet, desto mer troligt att du kommer att godkännas.

Om du accepterar tredje part Originated (TPO) lån, måste du också lämna information om dina normer och förfaranden för att acceptera och service dem, eftersom det har varit så många problem med historien om dessa lån.

För att ansöka till FHLMC, begär du ett programpaket (ring 800-Freddie) och följ instruktionerna helt. Du kommer att behöva lämna in meritförteckningar, bokslut, kreditupplysningar, en affärsplan, olika certifieringar, godkännande du vill ha, en lista av moder-eller dotterbolag, corporate kontaktpersoner i olika företags kapacitet, några juridiska problem med företag eller hantera officerare, en förteckning över investerare (inklusive deras referensbrev), en lista över dina lager långivare, kvalitetskontroll och frågeformulär, antal och mängd lån uppstod och säljs i de senaste två åren, och antal lån servas plus din nyckeltal brottslighet, kopia av försäkringsskydd och all annan relevant information som du tycker skulle hjälpa ditt paket. Det finns en $ 1000 ansökningsavgift.

Såvitt FNMA berörs, deras krav är mycket liknar FHLMC. Det finns skillnader, men, och eftersom jag lista de allmänna krav (FNMA också kan begära ytterligare upplysningar som behövs, ansökan paketet är en vägledning och grund för att arbeta), kommer alla objekt som är annorlunda identifieras med en asterisk.

Du behöver ett företags nettoförmögenhet på minst $ 500.000, ett program för kvalitetskontroll, erfaren personal inom alla områden som är relevanta för verksamheten, styrka att personalen inte har haft några problem när de används på andra FNMA-godkända enheter, en service system på plats ( din egen eller sub-tjänster), fel och försummelser och Fidelity försäkring (samma dollarn belopp), referenser, kreditupplysningar, historia och omfattning av verksamheten, förteckning över alla ägare av fem procent eller mer av bolaget, reviderade årsredovisningen, uppskattas volym som skall säljas till FNMA under de första 12 månaderna, och tillgängligheten för alla nyckelpersoner för en på plats intervju med FNMA personal.

För att ansöka till FNMA, ringa närmaste regionkontor och begära en ansökan paketet. Du kommer tillbaka följande information (en del av det på sina blanketter): områden du verkar inom, godkännande du söker och eventuella rättsliga beskrivningar av problem med företaget eller personalen, berättar om historien och omfattningen av företaget, fortsätter i samma områden som FHLMC, Investerare Du är för närvarande service för och bevis på fel och försummelser och Fidelity täckning, finansieringsöversikt, kvalitetskontroll, FNMA sälja annonsutrymme serviceavtal, beräknas först 12 månader försäljningsvolym, antal och beloppet av lån har sitt ursprung i det sista tre år, kredit tillstånd, antal anställda inom service och uppkomst, sambandsmän personal inom försäljning, underwriting, service och investerare bokföring, antal och beloppet av lånen, lista över misskötsel, lista över lager linjer, och olika certifieringar, tillsammans med en $ 1000 ansökningsavgift.

Sammanfattningsvis, om du har, eller är villiga att förvärva, nettoförmögenheten, försäkring och massor av erfaren personal, och kan visa att du har företagens förmåga att uppfylla alla krav på godkännande enligt FNMA eller FHLMC, kanske du bör överväga att bli en säljare och serviceföretag. Inteckning företag är i en bättre cykel, med bostadsmarknaden (nya och begagnade) börjar visa tecken på att komma levande igen. Detta kan vara din tid. Men kom ihåg, det är inte rätt för alla, så se till att godkännanden och service skulle passa in i företagets mål.