småhusmarknaden kan ta år att återhämta sig

Huspriserna kommer att ta mer än fyra år för att höja sig över sina 2007 topp, har en bred undersökning av experter varnade, vilket också påverkar bolånemarknaden.

Den dystra meddelandet levererades med mer än 60 procent av 225 Society of Business Economists (SBE) medlemmar tillfrågade för ITV1: s Tonight program.

Huspriserna kan falla med upp till 20 procent från toppen av marknaden, enligt 56 procent av respondenterna – även om 20 procent tog en ännu mer pessimistisk syn, prognoser fastighetsvärdena kan sjunka ihop med så mycket som 30 procent.

Mer än hälften av experter från banker, hypoteksinstitut och industri sade bostadspriserna skulle falla med mellan 6 procent och 10 procent i år. Marknaden kommer hit rock-bottom under 2009, enligt 44 procent av de tillfrågade. Den SBE: s ordförande, Bronwyn Curtis, varnade också nya köpare kunde få vänta “en lång tid” att få sina pengar tillbaka.

Tala till programmet, sade hon: “Det ser inte ut som om vi kommer att se en nedgång, vilket är vad vi är mitt i, och en snabb studsa tillbaka. Det ser ut som om det kommer att gå på, och vi har långsam tillväxt under en längre tid.

Hon tillade: “På toppen av det, har huspriserna övervärderade, enligt de flesta ekonomer, och så har du en situation där de förblir undervärderad under en lång tid.”

Undersökningen är det senaste tillskottet till en stadig ström av eländiga nyheterna på bostadsmarknaden, som såg aktiekurserna i Storbritanniens största husbyggare hamrade förra veckan.

Färska siffror från Nationwide och Halifax hypotekskassor visade rejäl prisfall under maj, medan antalet bostäder byter ägare också rasat till en 30 år låg eftersom kreditkrisen fortsätter att sätta press på fastighetsmarknaden.

Fastighetsmäklare sålde i genomsnitt knappt 17 fastigheter, var under de tre månaderna till slutet av maj, enligt Royal Institution of Chartered Surveyors, den lägsta siffran sedan den först började samla in data 1978.

Denna nyhet, kommer efter det rapporterades att cirka 15.000 mäklare, kommer att förlora sina jobb inom detta år, på grund av bostäder nedgången i kombination med bristen på bolån på grund av kreditkrisen fortsätter att ta sin tribut.

En annan tjänsteman skyllde kreditkrisen för mäklarstatistik problem, sade: “Det ironiska är att det finns ingen brist på människor som vill flytta huset, men utan inteckningar de bara inte kan göra det. Fastighetsmäklares att stänga eftersom det helt enkelt inte tillräckligt med rörelse på bostadsmarknaden och det är sannolikt att få en mycket större effekt eftersom en sund bostadsmarknad är viktigt för hälsan av high street. “