slutet av intresse endast inteckningar

Intresse endast inteckningar kan snart vara ett minne blott, enligt en ny rapport från Mellanhand Mortgage Långivare Association (IMLA).

Den IMLA har uppgett att hypoteksinstitut och banker snart kan överge bruket av intresse endast inteckningar om ytterligare stränga regler för produkten genomförs av FSA

Finansinspektionen har redan föreslagit nya regler om ränta endast inteckningar, vilket skulle innebära långivare har att bedöma överkomliga av lånet på en återbetalning basis istället för ett intresse bara bas, samt utför årliga kontroller som låntagare faktiskt ha en prisvärd återbetalning metod på plats.

Den IMLA säger dock att sådana stränga kontroller är onödiga, och införa en uppdaterad överkomliga test är mer än tillräckligt reglering än vad som redan krävs. Peter Williams, direktör för IMLA, varnar FSA att dess försök att skapa en mer flexibel marknad för låntagarna skulle kunna leda till raka motsatsen.

“FSA måste hitta en balans i vad den föreslår,” Williams varnar, “så att långivare kan fortfarande erbjuda intresse endast lån och därmed möta ett varierat utbud av kundernas behov.”

Intresse endast inteckningar har redan kommit under eld från långivare, med Lloyds säger att det kommer att börja utföra stickprovskontroller på inteckning mäklare för att kontrollera att kunderna är faktiskt ekonomiskt kunna betala tillbaka sina lån. I juli i år, var endast 18% procent av räntekostnader endast, jämfört med 83% i 1988.

Denna artikel är inte avsedd och inte på något sätt ge råd. Om du behöver inteckning råd bör du tala med en kvalificerad, hela marknaden, oberoende inteckning rådgivare.